Десет златни правила за правилно наводнување на вашите билки!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Десет златни правила за правилно наводнување на вашите билки!

Факт е дека е потребно многу вода за да можат да преживеат вашите билки на високите летни температури меѓутоа прекумерното наводнување може сериозно да им наштети. Во продолжетокот од овој текст ќе ви претставиме златни правила кои во значителна мерка ќе ви помогнат за одржување на вашите билки.

Определете мерка

Многу од нас додаваат повеќе вода откако ќе забележат дека земјата околу билката е доволно влажна. Оставете ја земјата да се исуши па тогаш додадете вода.

Поливајте поретко но темелно

На билките додавајте вода еднаш до два пати неделно. Тоа ќе биде сосема доволно за да ги освежите и да им дадете влажност. Подобро е цвеќето да се полива поретко но со поголема количина на вода откако малку а често.

Листовите треба да останат суви

Ако влажните листови ги навлажните и ги оставите преку ноќ се создава погодно тло за габи. Доколку на листовите остане вода преку ден ќе се создадат изгореници од сонцето.

Определете количина на вода

Малата количина често го покрива горниот слој на земјата и не доаѓа до корен на билката. Доволно е кога влажноста на земјиштето рамномерно се распоредува се додека плодовите во случајот кога станува збор за овошје и зеленчук не бидат подготвени за берење.

Ставајте во неколку наврати

На водата и е потребно време да продре во земјата и затоа потребно е да бидете трпеливи и да додавате вода во повеќе наврати.

Додавајте вода од сите страни

За да можат билките да се развијат правилно важно е да им додавате вода од сите страни рамномерно а не на едно место.

Не ги запоставувајте

Во време на годишни одмори секогаш сме загрижени кој ќе се грижи за нашите билки кога нема да сме тука. Ако во тоалетот имама прозорец, саксиите ставете ги во када со малку вода. Ако тоа би изгледало премногу комплицирано, тогаш задолжете некој кој ќе се грижи за нив.

Доколку ставите преголема количина на вода за вашите билки тоа ќе го намали протокот на воздохот до коренот на билката. Ќелиите во коренот ќе се удават без воздух. Поради тоа добра е билките да ги посадите во земјиште во кое има глина. Глината е позната по тоа дека подолго време одржува влага на земјиштето па нема да морате да се грижите во текот на летните денови.

error: Content is protected !!