Детето одбива да јаде. Постојат неколку причини за губење на апетитот

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Детето одбива да јаде. Постојат неколку причини за губење на апетитот.

Погледнете како да го поттикнете апетитот кај дете кое одбива храна.

Кога детето одбива само некој вид храна, веројатно имате работа со мал пребирлив јадеч. Ако детето турка чинија без разлика на тоа што има во неа, може да има проблем. Но, не грижете се. Често се случува детето да го изгуби апетитот, најчесто кога е на возраст меѓу 2 и 4 години.

Зошто детето го губи апетитот?

1. Болно е

Ако настине или ако го боли грлото, може едноставно ја изгубило желбата за храна.

2. Јадете нездрава храна меѓу оброците

Ако вие јадете грицките или некои намирници што се сметаат за нездрава храна, апетитот кај детето може видливо да се намали. Спречете го ова за да избегнете дебелина и здравствени проблеми.

3. Премногу течност освен вода

Да, ако детето, помеѓу оброците или за време на оброкот пие сок или нешто друго освен вода, ќе почувствува дека стомакот му е полн и нема да сака да јаде.

4. Анемија

Ова, исто така, може да доведе до слабост, а потоа и до губење на апетитот.

5. Недостиг од физичка активност

Недоволната физичка активност на детето и долгото седење и гледање ТВ влијае на работата на цревата и на намалувањето на апетитот.

Како можете да го подобрите апетитот на вашето дете?

Ќе ви треба трпение. Прво, важно е да се идентификува причината за губење на апетитот. Потоа следува изнаоѓање решение. Еве неколку совети:

  • Не притискајте го детето. Оставете го тоа само да одлучи колку сака да јаде.
  • Не дозволувајте повеќе од две ужинки на ден меѓу оброците.
  • Променете го менито. Внесете нова храна за да го мотивирате детето да проба од неа, но и да видите што сака да јаде.
  • Направете ја храната забавна. Украсете чинија. Со храната направете човече (смешко) или цвет.
  • Поставете го точното време на оброкот за да може телото на детето да се навикне и да биде подготвено да јаде.
error: Content is protected !!