ДОБРА ВЕСТ : Бројот на слонови и жирафи во Кенија е зголемен

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

ДОБРА ВЕСТ : Бројот на слонови и жирафи во Кенија е зголемен.

Резултатите од првиот попис на кениските диви животни покажуваат дека бројот на слонови и жирафи е зголемен во земјата.

Снимени се вкупно 36.169 слонови, што е за 12 проценти повеќе отколку во 2014 година, и 34.240 жирафи. Бројот на жирафи е за 49 проценти поголем отколку пред три години, објави во вторникот Кенија – службата за диви животни (KWS).

Бројот на носорози, лавови, зебри и антилопи, исто така, се зголеми во последниве години, според KWS.

Агенцијата го заврши првиот попис на диви животни во мај, кој траеше три месеци. Наведени се сите копнени и морски цицачи, важни видови птици и загрозени примати во Кенија.

Меѓу другото, изметот на некои видови животни беше земен предвид, а вкупно 100 вработени снимија податоци за 30 видови во различни екосистеми.

Списокот на морски животни открил дека во водите на Кенија има 63 грбави китови, два сини кита и 29 големи бели ајкули.

Кениската влада нарача истражување за тестирање на ефикасноста на постојните мерки за заштита на животните.

error: Content is protected !!