Домашен јогурт сладолед со кајсии (РЕЦЕПТ).
Совршено летно уживање.
Потребни состојки:
- кисело млеко – 4 – 5 лажици, полни (густи, крем)
- кајсии – 4 парчиња
- шеќер – 4 лажици
- нане – лисја за декорација
Подготовка:
1. Излупете ги кајсиите, измијте ги и исечете ги на парчиња. Истурете густо кисело млеко и шеќер врз нив.
2. Мешате додека смесата не биде мазна и хомогена. Можете исто така да го направите во мешалка.
3. Готовата јогурт смеса ставете ја во затворена кутија или сад покриен со растеглива фолија. Ставете го во фрижидер и извадете 30-60 минути повторно да се промешува со жица за матење. Ако имате машина за сладолед, користете ја.
4. Кога сладоледот ќе се стврдне доволно, наредете го во чинии или чаши и послужете го со украс на свежи листови од нане.
Во случај да не сте биле во можност често да го мешате сладоледот од јогурт според упатствата, не грижете се. Пред сервирање, оставете го да се опушти на собна температура и потоа изматете со рачен миксер за да стане мазен и кремаст.