Домашно песто од бел лук : Вкусен додаток во јадења (РЕЦЕПТ).
Пестото е сос со потекло од Џенова, а денес правиме домашно песто врз основа на угледот на традиционалниот италијански.
Процесот на правење не е комплициран и со ова песто можете да декорирате печено месо и разни форми на месо.
Состојки за сос од песто:
- 1 чаша свежи листови од босилек
- 1 лук, цел
- ¼ чаша бадеми или семки од тиква
- 1 лимон (исцеден сок)
- ¼ чаши маслиново масло
- ¼ лажички сол
- малку бибер
Загрејте ја рерната на 190-200С. Излупете го лукот од лушпи, но не ги оделувајте чешнињата. Отсечете го горниот дел така што ќе се отсечат врвовите. Завиткајте во алуминиумска фолија со исечената страна свртена нагоре. Ставете во калап за мафини, па печете 30 до 45 минути.
Извадете го од рерна и оставете да се излади. На кратко испржете ги бадемите или семките од тиква во тава на средна топлина. Постојано мешајте ги и вадете ги од шпорет веднаш штом станат малку кафеави.
Во блендер за храна ставете босилек, сок од лимон, дел од маслиново масло и бадеми или семки од тиква. Го ставате лукот во смесата со тоа што ќе го притиснете со рака и чешнињата ќе се „појават“. Измешајте сè добро, а потоа додадете сол, бибер и преостанатото маслиново масло. Мешајте додека не добиете мазна смеса и вашето песто е подготвено. Спакувајте го во тегла и чувајте го во фрижидер.