Дознајте како доењето кај мајките ги топи калориите

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Дознајте како доењето кај мајките ги топи калориите.

Редовните оброци, разновидната исхрана, секојдневните прошетки на мајки и бебиња, влијаат на доброто расположение не само на мајката што дои, туку и на доенчето. На тој начин се забрзува производството на мајчино млеко. Нервната напнатост, замор или стрес во животот на мајката што дои влијае на количината и квалитетот на млекото.

Првите шест до осум недели доење е период во кој мајката и бебето се навикнуваат едни на други, и во кое е потребно да се воспостави редовен ритам на оброци за мајката. Редовниот ритам на оброци вклучува пет оброци: појадок, ужина, ручек, ужинка, вечера. Во овој клучен период на доење, потребно е мајката што дои да биде посветена само на новороденото бебе. Кога бебето спие, потребно е мајката да се одмори.
Бебињата доени се поотпорни на болести затоа што 80% од клетките во мајчиното млеко се макрофаги кои се одговорни за борба против бактериите и вирусите. Потребите за енергија, градежни и заштитни материјали за мајка која дои новороденче / новороденче се поголеми отколку во бременоста. Не е тешко да се заклучи зошто потребите на енергија, градбени и заштитни материи на новороденото, а подоцна и на доенчето, зависат од исхраната на мајката.

Мајчиното млеко содржи најмалку 100 компоненти / фактори кои не се наоѓаат во готовите формули за доенчиња. Ниту едно дете не е алергично на мајчиното млеко, но исхраната на мајката влијае на однесувањето на бебето.

Во текот на првите шест месеци, дневната количина млеко што мајката доилка му ја дава на своето бебе е од 600 до 900 ml. Дневната количина на млеко што се произведува во мајчиното тело е поголема или помала, во зависност од потребите на новороденчето . 250 ml чаша мајчино млеко обезбедува 225 kcal на новороденчиња и доенчиња. За да може да се обезбеди на бебето 750 ml млеко, мајката мора да обезбеди дополнителни 700 kcal.

Не грижете се за слабеење

Масни наслаги кои се формираат за време на бременоста обезбедуваат 200 – 300 kcal во текот на првите три месеци од доењето (лактација). За време на понатамошно доење, мора да се обезбедат дополнителни 500 kcal.
Многу жени се загрижени за губење на тежината по породувањето. Повеќето мајки кои дојат губат во просек од 0,5 до 1 кг телесна тежина за еден месец во текот на првите шест месеци од доењето. Поголемо слабеење не е пожелно, ниту пак се препорачуваат порадикални мерки за губење на тежината за време на бременост и доење.

Потребите за протеини се поголеми во споредба со жените кои не се бремени и кои не дојат и изнесуваат од 15 до 20 грама на ден. Наједноставната пресметка е 1 грам протеин секој ден за секој половина килограм телесна тежина. Храна богата со протеини се млеко, млечни производи, месо и месни производи …

Внесот на вода мора да биде поголем од еден литар на ден, а внесот на течности мора да се обезбеди со внесување на дополнителни количини на течност – чаша млеко, чаша сок … Ако мајката што дои, внесе помалку течност, количината на течност внесувањето ќе се зачува на овој начин, организмот што дои ќе биде во опасност, ќе уринира помалку, што ќе ја концентрира урината повеќе отколку што е физиолошко и на тој начин ќе се создадат услови за формирање на камења во бубрезите.

Мастите треба да обезбедат 40% до 50% од енергетските потреби на новороденчињата и доенчињата. Мајчиното млеко, како и млечните формули, доколку е потребно, обезбедуваат 50% енергија од маснотии.

Внесувањето на одредени витамини во исхраната на мајката влијае на квалитетот на млекото. Ова се однесува на витамини Ц, Б6, Б12, А и Д Ако внесувањето на овие витамини е помало, внесувањето е помало за новороденчето / доенчето. Внесот на калциум за новороденче  во голема мера зависи од резервите на калциум во телото на мајката.
Потребите за фолна киселина се зголемуваат затоа што е потребно да се задоволат потребите за овој многу важен витамин и за мајките и за бебињата.
Внесувањето на калциум зависи од исхраната на мајката – внесувањето млеко и млечни производи мора да биде адекватен. Потребно е да се избегнуваат тутунот и алкохолот, како и употреба на лекови, а доколку се потребни, потребно е да се консултирате со лекарот што посетува.
error: Content is protected !!