Дознајте колку е Синофарм вакцината ефикасна

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Дознајте колку е Синофарм вакцината ефикасна.

Вакцината произведена од Синофарм (Sinopharm) нешто подоцна создава одговор во однос на вакцините од модерната технологија, покажа истражувањето. Така, според мерките на истражувањето, првите мерливи вредности на антителата се појавуваат најрано околу две недели и по примената на втората доза на вакцината.

Граѓаните до 65-годишна возраст, како што е напишано, во голема мера развиваат специфични антитела по примената на вакцината Синофарм, а процентот на серопозитивни во таа група на испитаници е поголем од 90 проценти. Забележано е малку побрзо намалување на вредноста на концентрацијата на антитела во примероците од крв вакцинирани во однос на другите вакцини, како што велат во INEP, што не значи дека се губи целокупната заштита.

Точно. Со оглед на тоа што повеќето граѓани на нашата земја примија кинеска вакцина, тие се најмногу заинтересирани за овие податоци, особено по неточно толкуваните изјави на раководителот на Кинескиот центар за контрола и превенција на болести Фу Гао, каде беше заклучено дека тој признава дека сите Кинеските вакцини се неефикасни. Фу Гао објасни дека тоа во никој случај не е точно и дека неговата изјава е погрешно разбрана.

Фу Гао за кинеската вакцина Синофарм

Тој рече дека е познат факт дека ефикасноста на кинеските вакцини, произведени од традиционалните фармацевтски технологии, не е „висока“ во споредба со вакцините чиешто производство ја користи најсовремената технологија за МРНК, а не дека не е ефективни како што велат тие.

Кинескиот експерт за вакцини Лина Тао се согласи со своето тврдење, објаснувајќи за „Саут Чајна Морнинг Пост“ дека Гао ги спореди вакцините што содржат неактивни фрагменти од вирусот со современите вакцини за мРНК, како што е „Фајзер“.

Не е тајна дека „Синофарм“, кој е широко користен во Србија, има ефикасност од околу 75 проценти, додека со вакцината „Фајзер“ тој број се искачува над 95 проценти, што е огромна разлика во големото население како што е Кина.

– Новите антитела генерирани од нашите (кинески) вакцини се пониски отколку кај вакцините против mRNA. Затоа, природен е заклучокот дека нашите неактивни и аденовирусни вакцини се помалку ефикасни од вакцините против МРН – објасни Тао.

Што знаеме досега за вакцината Синофарм?

Иако ефикасноста на кинеските вакцини е помала од ефикасноста на Фајзеровата и Modern, нивниот транспорт и складирање се помалку барани во споредба со кинеската вакцина.

Кинеската експертка за вакцини Лина Тао, објави дека сега размислуваат како да се подобри ефикасноста на кинеските вакцини произведени со традиционални фармацевтски методи.

Мешање на вакцината Синофарм со друга вакцина

Според Лина Тао, првата опција за подобрување на вакцината Синофарм е луѓето кои примиле две дози, како што е Синофарм, да добијат трета доза во иднина, но и некои други вакцини.

– Сепак, вакцинацијата треба да продолжи со полна брзина. Нема потреба да се чека пристигнување на некоја „совршена вакцина“ – рече Тао.Најотпорна на мутацијата на вирусот вируолог и микробиолог Ветеринарен институт во Краjeево, Миланка Шеклер вели дека кинеската вакцина против корона побавно создава имунитет, но според научниците од Кембриџ и Оксфорд, оваа вакцина е најотпорна на мутации на вируси.

Шеклер рече дека вакцините на кинескиот производител Синофарм, кои ги примиле повеќе од милион луѓе во Србија, биле прегледани во американските лаборатории и потсети на изјавата на еден од американските вирусолози од Универзитетот во Мериленд од минатата недела дека сите источни вакцините се безбедни и ефикасни, се однесува на кинескиот, индискиот и рускиот Спутник В.

– Тоа е класична вакцина, експертите од Кембриџ и Оксфорд велат дека кинеската вакцина е најотпорна на мутации, бидејќи ја содржи целата вирусна честичка – неодамна изјави Шеклер.

Како што изјави за „Блиц“ Саша Јаковиќ, директор на Агенцијата за лекови и медицински помагала на Србија (АЛИМС), фактот дека нема забележани несакани ефекти биле опасни по живот, покажува колку вакцините се безбедни во Србија.

Антителата произведени со двојна доза вакцина Синофарм имаат „многу добар“ неутрализирачки ефект врз британските и јужноафриканските соеви на вирусот.

Засега, „Синофарм“ е најефикасен

Според барањата на Светската здравствена организација, ефективноста на вакцината против ковид треба да биде 50 или повеќе проценти, а квалификуваниот праг за повеќето вакцини во светот да биде на пазарот е 70 проценти или повеќе. Податоците за успехот на „Синофарм“ се движат помеѓу 75 и 80 проценти, па затоа „Синофарм“ се смета за најефикасна кинеска вакцина.

error: Content is protected !!