Две работи што децата никогаш нема да ги опростат на родителите

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Децата можат да се налутат на своите родители. Понекогаш дури и ветуваат дека никогаш нема да простат и нема да заборават. Честопати овие „слатки“ закани не значат ништо. Но, постојат и други случаи, постапки на возрасни, кои навистина им нанесуваат длабоки емоционални рани на децата.

Кога овие деца ќе пораснат, можеби ќе можат да ги разберат причините, но не и да простат.

Овие две работи обично никогаш не им се простуваат на родителите!

1. Скршени ветувања

Ако не постои начин да се исполни ветувањето, тогаш подобро е да не го давате. Ова е вистината што возрасните ја влеваат во нас уште од детството, нели? И ова му го повторуваат на детето одново и одново, барајќи детето да го одржи зборот и да ги одржи ветувањата.

Сепак, самите возрасни честопати ги кршат своите ветувања, во исто време секогаш наоѓаат изговори – не можеа, некои трети причини го спречија тоа, родителите имаат толку многу проблеми што едноставно не можат да ги достигнат сите страни

Вие не би поверувале колку години децата знаат да веруваат во некои ветувања и молчејќи страдаат од разочарување секој ден дека тоа ветување не е исполнето. Честопати тие никогаш не ги забораваат.

2. Непочитување

Многу родители сметаат дека нивните деца се мали и дека ќе заборават сè. Тие исто така забораваат дека децата не се еднакви со возрасните, па затоа ги потценуваат нивните достигнувања и успеси, кои се претежно мали, исто како нив. Кревка, нежна и весела детска душа ќе посака да ја пофалите за нешто мало, а вие мислите дека не е ништо посебно и го велите тоа, не знаејќи колку така го повредивте детето.

На пример, една девојка сака сама да прави фустани со кукли. Родителите велат дека е губење време, дека треба да се посвети на нешто покорисно. На почетокот, ова се фустани кои се расплетуваат, со текот на времето стануваат сè подобри и поубави. Како возрасна, оваа девојка прави одлична кариера во светот на дизајнот, но секогаш има една грда меморија – нејзините родители никогаш не верувале во неа…

Бидете внимателни што им ветувате на децата. Бидете внимателни што ќе им кажете за нивните страсти и хоби. Постои голема шанса никогаш да не простите невидени зборови

Дали се сеќавате на некое скршено ветување на вашите родители што и денес ве повредува?

error: Content is protected !!