Џин-тоник со јагоди: Рецепт за освежувачка летна верзија на вашиот омилен пијалок.
Сигурно ги користите јагодите за разни десерти и колачи, но зошто да не пробате џин-тоник со јагоди? Љубителите на џин-тоник сигурно ќе уживаат во оваа освежувачка летна верзија на нивниот омилен пијалок.
Состојки за џин-тоник со јагоди:
– 60 мл ладен сируп од јагоди
– 60 мл џин
– 100 мл тоник
– 1 мала лажичка сок од лимета
– листови од нане или гранчиња мајчина душица за декорација
– лед
Состојки за сируп од јагода:
– 1 кг зрели јагоди
– 500 мл вода
– 20 даг шеќер
– 2 лажици сок од лимон
Подготовка на сируп од јагода:
1. Измијте ги јагодите, исечете ги на половина и ставете ги во сад за готвење. Додадете вода и шеќер и варете на среден оган. Кога водата ќе зоврие, намалете ја температурата малку и оставете да врие 20 минути, потоа тргнете ја од шпоретот и оставете да се излади целосно.
2. Земете цедалка, покријте ја со слој тенка газа и ставете ја на поширок сад. Процедете ги јагодите и сирупот низ неа, потоа земете ја газата, соберете ги јагодите и нежно завртете ја газата за да исцедите уште малку сируп од јагоди. Промешајте го сокот од лимон и потоа истурете го сирупот во тегла. Чувајте го во фрижидер максимум 2 недели.
Подготовка на џин-тоник:
Наполнете ја чашата до половина со мраз. Потоа прво истурете го со сируп од јагоди, потоа џин и на крајот истурете го тоникот. Додадете малку сок од вар и украсете со нане или мајчина душица по желба.
Уживајте!