Џин-тоник со јагоди: Рецепт за освежувачка летна верзија на вашиот омилен пијалок

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Џин-тоник со јагоди: Рецепт за освежувачка летна верзија на вашиот омилен пијалок.

Сигурно ги користите јагодите за разни десерти и колачи, но зошто да не пробате џин-тоник со јагоди? Љубителите на џин-тоник сигурно ќе уживаат во оваа освежувачка летна верзија на нивниот омилен пијалок.

Состојки за џин-тоник со јагоди:

– 60 мл ладен сируп од јагоди
– 60 мл џин
– 100 мл тоник
– 1 мала лажичка сок од лимета
– листови од нане или гранчиња мајчина душица за декорација
– лед

Состојки за сируп од јагода:

– 1 кг зрели јагоди
– 500 мл вода
– 20 даг шеќер
– 2 лажици сок од лимон

Подготовка на сируп од јагода:

1. Измијте ги јагодите, исечете ги на половина и ставете ги во сад за готвење. Додадете вода и шеќер и варете на среден оган. Кога водата ќе зоврие, намалете ја температурата малку и оставете да врие 20 минути, потоа тргнете ја од шпоретот и оставете да се излади целосно.

2. Земете цедалка, покријте ја со слој тенка газа и ставете ја на поширок сад. Процедете ги јагодите и сирупот низ неа, потоа земете ја газата, соберете ги јагодите и нежно завртете ја газата за да исцедите уште малку сируп од јагоди. Промешајте го сокот од лимон и потоа истурете го сирупот во тегла. Чувајте го во фрижидер максимум 2 недели.

Подготовка на џин-тоник:

Наполнете ја чашата до половина со мраз. Потоа прво истурете го со сируп од јагоди, потоа џин и на крајот истурете го тоникот. Додадете малку сок од вар и украсете со нане или мајчина душица по желба.

Уживајте!

error: Content is protected !!