Единственото благо што го јадат Јелена и Новак Ѓоковиќ.
Да, да, и Новак и Јелена јадат колачиња, но еве какви! Рецептот за нивните слатки е лесен…
Новак Ѓоковиќ има низа од успеси на US Open турнирот, а сопругата Јелена му се придружува и го охрабрува од натпревар во натпревар.
Неговите фантастични достигнувања во тенисот често се објаснуваат не само со упорните тренинзи и таленти, туку и со вниманието кон здравјето, кое се базира на одредена диета. Самиот Новак постојано одбива да се декларира како веган или вегетаријанец. „Ова се сите етикети кои подоцна погрешно се толкуваат“, рече тој.
Тој вели дека неговата исхрана е „растителна“ повеќе од четири години и дека цело време игра на исто, многу високо ниво.
Новак и Јелена не користат шеќер во исхраната, но нашата тенисерка не бега од јаглехидрати. Неговиот ручек главно се базира на тестенини и нудли, така што тој си обезбедува хидрати, но тоа секогаш се тестенини без глутен.
Кога станува збор за слатки, постои позната анегдота кога, откако победи на турнир во Австралија во 2012 година, одеднаш јаде чоколадо, па изеде само една коцка, а остатокот од таблата остана недопрена. Но, поради тоа, секогаш има урми при рака на терен, одлични поради многу нискиот гликемиски индекс. Тој, исто така, јаде банани од овошје богато со шеќер, а зема и по две лажички манука мед секој ден. Конечно, има многу ореви и семиња во неговата исхрана.
Ова се токму состојките на колачите на Јелена, храна која секогаш е во фрижидер. Затоа експериментирајте сами, советува таа – измешајте мелени ореви по вкус, додадете урми, но и кокосово масло, можеби нешто од бобинки – јагоди, малини. Какаото и индиските ореви можат да бидат одлични додатоци. Промешајте и формирајте бомбици од смесата и оставете да се излади!