Една земја има најмногу временски зони во светот, а не e Русија

Слични

Сподели

Една земја има најмногу временски зони во светот, а не Русија.

Системот за временска зона не е стар колку што можете да помислите. Тој беше дизајниран од канадски Санфорд Флеминг поради потребата железничките компании да имаат исто локално време помеѓу железничките станици.

Флеинг го предложил моделот во 1878 година, а временските зони за прв пат биле применети на 18 ноември 1883 година, кога железниците на САД и Канада вовеле четири стандардни континентални временски зони на Северна Америка. Така, конфузијата што владееше со години како резултат на безбројните локални времиња, користени далечни станици, беше укината.

Глобалното воведување на временските зони се случи следната година.

Кралството Србија беше петта земја во светот што усвои меѓународен зонски временски систем во 1884 година.

Денес во светот има 24 временски зони. Една земја може да има повеќе од една, и тие не се совршено рамни, бидејќи некаде не ги следат меридијаните, туку ги следат границите на државите.

Која земја има најмногу временски зони?

Површински големите држави често се протегаат во повеќе временски зони. Постојат исклучоци од ова. Кина е во една временска зона. Ова создава големи отстапувања од „реалното време“ – оној според положбата на Сонцето. На пример, на крајниот запад на Кина, сонцето е во зенитот во 15:00 часот, а на крајниот исток во 11:00 часот.

Од друга страна, една европска земја може да се пофали со фактот дека има најмногу временски зони во светот, иако не е премногу голема по површина. Станува збор за – Франција која има 12 временски зони!

Другите две на списокот се, како што се очекуваше, САД и Русија, кои и двете имаат по единаесет – Русија поради нејзината огромна територија и САД, исто така, поради неколку прекуокеански територии.

Како е можно тоа?

Тоа е всушност остаток од старите, колонијални времиња. Денешна Франција е, како и остатокот од Централна Европа, во зоната на Централно европско време (СЕТ). Сепак, титулата и ја донесоа голем број поранешни колонии, денес француски прекуморски територии што се протегаат низ целиот свет – од исток до запад.

error: Content is protected !!