Еве каде е НАЈТЕШКО, и каде е НАЈДОБРO да се родиш како ЖЕНА!

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Еве каде е НАЈТЕШКО, и каде е НАЈДОБРO да се родиш како ЖЕНА!

Талибанскиот режим е познат по суровиот однос кон жените и целиот свет е неизвесен за новите мерки што ќе ги наметне врз жените во Авганистан.

Кога станува збор за еднаквост, ниту една земја на планетата се уште нема се што е потребно за да може да каже дека нема потреба повеќе да се бори и дека жените можат да бидат безгрижни и потполно еднакви во секоја смисла. Пред две години беа објавени резултатите од истражувањето за тоа каде, глобално, жените се најдобри и каде се најлоши.

Нема совршена земја за жени

Институтот за жени, мир и безбедност, во соработка со Институтот за истражување на мирот во Осло, ги зедоа предвид глобалните разлики меѓу земјите при мерење на учеството на жените во општеството, чувството на сигурност и изложеност на дискриминација, кои се клучни показатели за положбата на жените. во некоја средина. Покрај три други поткатегории, овие показатели треба да ни покажат колку жените се овластени (или не) во едно општество.

Србија е на 24 -то место во однос на почитувањето на правата на жените, додека САД се на 19 -то место.

Кога станува збор за вклучување на жени, претставничката во владата на земјата, користењето мобилни телефони, вработувањето, пристапот до финансии и образование, беа разгледани, за чувство на сигурност, сигурност во комуникациите, организирано насилство и насилство од страна на партнерите беа анализирани, додека третата група вклучуваше сексизам, дискриминаторски норми и закони за антидискриминација.

Резултатите од истражувањето укажаа на големи разлики во положбата на жените помеѓу земјите, но и фактот дека не постои земја во светот со совршен резултат, ниту со целосно негативен.

Која земја е најдобро место за живеење на жените?

Според објавениот извештај, Норвешка е на прво место, како земја во која е најдобро да се биде жена, додека Швајцарија е на второ место, а Финска е на трето место.

Следуваат: Данска, Исланд, Австрија, Велика Британија, Луксембург, Шведска, Холандија и Канада.

Сосема неочекувано (или не?), Соединетите држави, кои обично се сметаат за најистакнатиот борец за еднаквост по многу прашања, го зазедоа само 19 -то место.

Која земја е најлоша за животот на жените?

Најтешко им е на жените во Јемен, кој е на 167 место, потоа на Авганистан, но треба да се има предвид дека истражувањето е спроведено долго пред воспоставувањето на талибанскиот режим, познат по својата бруталност кон жените. Следуваат Сирија, Пакистан, Јужен Судан, Ирак, Демократска Република Конго, Централноафриканска Република, Мали, Судан, Либија …

Ситуацијата на Балканот?

Србија го води регионот во однос на правата на жените и е на 24 место. Потоа се Хрватите (32 место), потоа Северна Македонија (37 место), Бугарија (39 место) и Црна Гора (40 место).

error: Content is protected !!