Еве која група на луѓе најчесто страда од депресија и зошто!

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Еве која група на луѓе најчесто страда од депресија и зошто!

Депресијата е болест на модерното време и погодува огромен број луѓе, но одредени групи се особено подложни.

Ернест Хемингвеј, Емили Дикинсон, Вирџинија Вулф , Едгар Алан По и Амадеус Моцарт , сите тие беа брилијантни, креативни, исклучителни умови, но беа трагично склони кон анксиозност и депресија.

Прашањето е дали постои директна врска помеѓу повисокиот коефициент на интелигенција и депресијата ? За почеток, повисокото ниво на интелигенција не мора да придонесува за развој на некоја ментална болест.

Сепак, навистина постои одредена предиспозиција за зголемена загриженост, самокритика, обично негативен, поглед на светот. Во многу случаи, овие фактори создаваат идеални услови за депресија .

Покрај тоа, треба да се забележи дека постојат исклучоци. Во нашето општество имаме брилијантни луѓе кои максимално го користат својот потенцијал инвестирајќи не само во нивните животи, туку и во самото општество. Сепак, многу студии и книги ја покажуваат оваа единствена врска со депресијата, особено кај луѓе чиј коефициент на интелигенција е над 170 .

Личноста на високоинтелигентните луѓе

Книгата „Креативен мозок“ е одлична помош за разбирање на начинот на кој функционира мозокот на најпаметните и најкреативните луѓе. Во него, неврологот д-р Ненси Андрејасен внимателно ја покажува значајната тенденција дека генијалците во нашето општество можат да развијат одредени нарушувања: биполарно растројство , депресија , анксиозност и особено напади на паника.

Дури и Аристотел еднаш ни покажа дека интелигенцијата оди рака под рака со меланхолијата . Генијалците како Сер Исак Њутн , Артур Шопенхауер и Чарлс Дарвин страдале од долги периоди на невроза и психоза. Вирџинија Вулф, Ернест Хемингвеј и Винсент Ван Гог го направија застрашувачкиот чекор да стават крај на сопствените животи .

Сепак, секогаш имало тивки, неразбрани, осамени генијалци кои живееле во нивните мали светови. Одделени од реалноста која им изгледа премногу хаотична, бесмислена и разочарувачка.

Студии за интелигентни луѓе

Зигмунд Фројд и неговата ќерка Ана го проучувале развојот на група деца со коефициент на интелигенција над 130. Во својата студија, тој открил дека речиси 60 отсто од нив на крајот развиле депресивно растројство.

Тука е и прославеното дело на Луис Терман , пионер на образовната психологија од почетокот на 20 век.

Тоа беше во 60-тите кога започна долгото истражување на високо способни деца . Деца со коефициент на интелигенција над 170 учествуваа во еден од најпознатите експерименти во историјата на психологијата . Овие деца биле наречени „ термити “. Дури во 1990-тите беа извлечени некои важни заклучоци од студијата.

Интелигенција – тежок товар

Многу интересни резултати покажаа „Термитите“, децата на Луис Терман кои беа средовечни возрасни во споменатите 90-ти. Воспоставена е врска помеѓу високата интелигенција и пониските нивоа на задоволство од животот . Мора да се признае, многу од нив се стекнаа со слава и важни позиции во општеството. Но, многумина исто така се обиделе да се самоубијат повеќе од еднаш или станале зависни од алкохол.

Друг важен аспект откриен од оваа група луѓе е нивната посебна чувствителност на светските проблеми. Нивните грижи не ги вклучуваа само проблемите на нееднаквоста, гладот ​​во светот или војните . На високоинтелигентните луѓе им пречи себично, ирационално и нелогично однесување.

Емоционални „слепи точки“ на интелигентните луѓе

Експертите ни кажуваат дека високоинтелигентните луѓе понекогаш развиваат дисоцијативно растројство на личноста . Тие го гледаат својот живот однадвор, како наратор кој користи трето лице за да види со внимателна објективност, но без да чувствува дека тие се целосно дел од него.

Оваа перспектива предизвикува „ слепи точки “. Станува збор за концепт кој е тесно поврзан со емоционалната интелигенција , за кој Даниел Голман зборуваше во истоимената интересна книга. Оваа перспектива предизвикува самозалажување и сериозни грешки во перцепцијата .

Така, она што често го прават високоинтелигентните луѓе е да се фокусираат единствено на она што им недостига на околината . Работи кои не се синхронизирани, егоистички делови од светот, свет во кој не можат да се вклопат . Тие често немаат емоционални вештини за да најдат мир во овој збунувачки свет.

Друга работа што можеме да ја заклучиме за високоинтелигентните луѓе е дека често им недостасува една критична област: емоции .

error: Content is protected !!