Еве зошто качамак е најздравиот оброк во светот!

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Еве зошто качамак е најздравиот оброк во светот!

Покрај тоа што спречува бројни болести, овој оброк е и исклучително вкусен.

Полента или качамак е јадење што потекнува од северна Италија. Популарното име на палента е качмак и одамна се смета за селско јадење. Многу здрава и вкусна, палентата се подготвува многу лесно и може да се конзумира на различни начини во комбинација со разновидна храна.

Тоа е оброк направен од бели или жолти зрна од пченка. Пченкарно брашно или гриз има многу позитивен ефект врз целокупното здравје на луѓето. Најважно за ова јадење е фактот дека палентата не содржи глутен и може да ја конзумира секој без разлика на возраста.

Таа е идеална за мали бебиња, за луѓе кои се грижат за нивната тежина или за оние кои имаат проблеми со дигестивниот систем.

Составот на палента и нејзините здравствени придобивки

Овој оброк содржи доволно минерали, хранливи материи и витамини кои му се потребни на телото за да функционира нормално. Полента има големо влијание врз спречувањето на разни болести, како и врз целокупното здравје на човекот. Содржи природни масти, т.е. Каритеноидите и тие здрави масти се одговорни за моќта на палентата, која промовира подобра цревна функција. Палента е одлична во отстранување на вишокот килограми, бидејќи влијае и на добро и здраво варење на храната.

Пченката е одговорна за сите придобивки од ова вкусно јадење. Веднаш зад пченицата и оризот, пченката се смета за најважното жито во светот. Таа е една од најдобрите намирници што го исполнува човечкото тело со долготрајна добра енергија.

Пченкарно брашно содржи широк спектар на хранливи материи. Ова брашно е одличен извор на фолна киселина, витамини Б6, К и Е, пантотенска киселина, тиамин, рибофлавин и ниацин. Исто така, може да се пофали со висока содржина на фосфор, магнезиум, цинк, калиум, бакар, селен и манган.

Благодарение на пченката која содржи палента, има многу мал број калории во себе, и затоа е идеален оброк за слабеење. Таа е една од најдобрите и најефикасните намирници што се препорачуваат кога станува збор за диета.

100 гр палента содржи околу 380 калории. Содржи само природни супстанции, така што неговите јаглехидрати и липиди се позитивни за човечкото тело. Полента е одличен избор за бебиња и деца.

Здрав оброк што ќе го обожаваат, особено ако е во комбинација со јогурт или зеленчук што го сакаат децата. Друга причина што овој оброк е идеален за деца е тоа што палентата спречува ненадеен пад на имунитетот.

Намалувањето на ризикот од рак е една од придобивките што палентата ги обезбедува за човечкото тело. Научно е докажано на Универзитетот во Америка дека консумирањето качамак, значително го намалува ризикот од развој на оваа злобна болест. Полента ќе го намали ризикот од рак на дебелото црево, како и појава на хемороиди.

Зајакнувањето на клетките на дебелото црево е исто така уште еден успех што е забележан кај луѓе кои вклучиле палента во редовните оброци. Покрај тоа што ќе ги зајакне, палентата ќе има и антиоксидативно дејство врз целиот организам, а не само врз цревата.

Го намалува холестеролот благодарение на добрите масти што ги содржи, како и влакната и сложените јаглехидрати. Затоа, од овие причини, палентата ќе спречи појава на вишок тежина. Консумирањето на овој здрав оброк носи придобивки и кога станува збор за срцето и кружното здравје на една личност.

Постои разлика помеѓу домашна и купена палента

Купената палента во продавниците е збогатена со аскорбинска киселина, односно витамин Ц и бета каротен, и затоа е нешто побогата кога станува збор за витамините А и Ц отколку домашните, а кога станува збор за калориите, јаглехидратите и мастите се слични по состав. домашни и комерцијални.

Подготовка на палента

Палента т.е. каша може да се подготви на два начина. Секој од нив е многу лесен и брз за подготовка. За да направите палента на прв начин, потребно е да ставите 3 и пол чаши вода во тенџерето. Потоа додадете малку сончогледово масло и малку сол. Кога сето ова ќе зоврие, температурата се сведува на минимум и се истура една чаша пченкарна палента со постојано мешање.

Кога чувате палента, се препорачува употреба на дрвена лажица, поради оксидација на металната лажица. Некои здрави семиња или омилен зеленчук може да се додадат на овој вкусен оброк.

Друг начин на кој може да се подготви палентата е следниот:

Истурете литар и половина вода во садот. Потоа додадете една лажичка сол и почекајте да зоврие водата. Кога водата ќе зоврие, додадете 500 гр пченкарно брашно. Брашното ќе остане на површината на водата. Направете дупка во брашното со дрвена лажица и оставете да се свари на умерено тивок оган. По некое време, брашното ќе се стопи со водата, а потоа палентата, вкусна и здрава, е подготвена за консумирање.

Може да се подготват разни јадења од палента, а едно од нив е вкусно и здраво

Состојките потребни за проички од палента се следниве:

  • 150 гр пченка палента
  • 3 јајца
  • 200 гр брашно
  • 300 гр урда
  • 1 лажичка сол
  • 1 прашок за пециво
  • 200 мл јогурт
  • 100 мл сончогледово масло

Додека се подготвува смесата, рерната треба да се вклучи на 200 степени. Изматете ги јајцата во сад додека не се малку пенливи и додадете ги маслото и јогуртот, а потоа добро измешајте ја смесата со миксер. Откако ќе добиете хомогена смеса, додадете брашно и палента со лажичка сол и прашок за пециво.

Во овој случај се препорачува да се користи брашно без глутен. Кога сите состојки се добро измешани и рамномерно, додадете го ситно ренданото сирење. Истурете ја смесата, која претходно сте ја намастиле со малку масло, во калапите или во поголем плех.

Проичките се печат на 190 степени додека не поруменат, а можете да проверите и со чепкалка за заби дали се доволно печени. Ако чепкалката за заби што е заглавена во проичката останува сува, тоа е знак дека тие останале доволно долго во рерната и може да се извадат да отстојат на собна температура пет минути пред да се конзумираат.

Исхрана со палента и јогурт

Во последно време многу популарна е диетата во која главните актери се јогуртот како млечна маст и палента. Јогуртот често се користи во многу диети, бидејќи исто така влијае на регулирање на варењето и губењето на тежината воопшто. Резултатите ќе бидат уште подобри и посилни кога ќе се комбинираат со палента. За овој тип на исхрана, најдобро е да користите органска пченка и да измешате домашна палента со јогурт што содржи ниско ниво на маснотии.

Чинија палента со јогурт треба да се конзумира двапати во текот на денот, по можност наутро и навечер. Во вечерните часови, се препорачува два до три часа пред спиење.

error: Content is protected !!