Еве зошто секогаш треба да пиете кафе по појадокот, а никогаш пред

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Еве зошто секогаш треба да пиете кафе по појадокот, а никогаш пред.

Истражувачите од Универзитетот во Бат открија дека пиењето кафе пред појадок може да ја наруши контролата на нивото на шеќер во крвта

Многу луѓе го започнуваат денот со кафе, но грешката што повеќето ја прават е тоа што не треба да пијат кафе на празен стомак.

Истражувачите од Универзитетот во Бат открија дека пиењето кафе пред појадок може да ја наруши контролата на нивото на шеќер во крвта. Професорот Џејмс Бејтс вели дека повеќето луѓе ќе се разбудат наутро и прво ќе испијат кафе.

Во студијата, истражувачите вклучиле 29 здрави мажи и жени кои биле подложени на три различни експерименти. Во еден експеримент, учесниците имаа нормален сон и од нив беше побарано да консумираат сладок пијалок кога ќе се разбудат. Во вториот, учесниците доживеале нарушен ноќен сон и го пиеле истиот шеќерен пијалок кога се разбудиле. Конечно, во третиот експеримент, учесниците имале нарушен ноќен сон, но им било дадено силно црно кафе 30 минути пред да конзумираат сладок пијалок.

Кафето треба да се пие после појадок

Во секој тест, примероците на крв беа земени од учесниците по засладен пијалок. Резултатите откриле дека една ноќ на нарушен сон не ги влошила реакциите на гликозата во крвта на учесниците за време на појадокот, во споредба со нормалниот ноќен сон.

Сепак, беше откриено дека силното црно кафе консумирано пред појадок значително ја зголемува гликозата во крвта за околу 50%. Хари Смит, кој ја водел студијата, додаде:

– Поединците треба да се обидат да ги балансираат потенцијалните стимулирачки придобивки од кафето со кофеин наутро со потенцијалот за повисоки нивоа на гликоза во крвта, а можеби е подобро да консумираат кафе после појадок, наместо претходно.

– Треба да научиме многу повеќе за ефектите на спиењето врз нашиот метаболизам, како што се нарушувањата на спиењето неопходни за да го нарушат нашиот метаболизам и да создадат долгорочни компликации.

error: Content is protected !!