Фритета со француска мешавина и фета сирење

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Фритета со француска мешавина и фета сирење.

Потребни состојки за фритета:

  • 450 гр мешавина од зеленчук за француска салата
  • 6 јајца
  • 1 кромид
  • 1 чешне лук
  • 3 лажици млеко
  • 100 гр сирење фета
  • Сол
  • Пипер
  • Сушено оригано
  • Свежо оригано
  • Маслиново масло

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови. Подгответе тава што може да биде и на шпорет и во рерна.

Загрејте ја водата во тенџере, кога ќе зоврие додадете ја смесата со салата од зеленчук во француската салата и варете ја околу 4 минути. Потоа исцедете го зеленчукот.

Во поголем сад измешајте изматени јајца, млеко, суво оригано, сол и бибер. Исечете сирење фета на коцки.

Исечете го кромидот и лукот. Кромидот пропржете го на маслиново масло и додадете го лукот. Штом лукот мириса, додадете ја смесата со салата од зеленчук во француската салата и прелијте ги со јајцата. Посипете коцки со фета сирење веднаш и раширете ги состојките рамномерно користејќи процесор за храна.

Оставете сè на садот околу 2 минути, или додека јајцата не почнат да се држат до садот по должината на работ (работ малку ќе се олесни).

Префрлете сè во рерна и печете околу 10 минути. Извадете ја фритата од рерната додека јајцата се уште „разнишани“ на средина. Оставете ја тавата со фритата пет минути и потоа послужете ја веднаш.

Уживајте!

error: Content is protected !!