Фритета со француска мешавина и фета сирење

Слични

Само 3 состојки: Рецепт за кремаст појадок кој изобилува со протеини

Само 3 состојки: Рецепт за кремаст појадок кој изобилува...

ТАРТ ОД КАЈСИИ: Брза подготовка, нема повкусна летна торта! (РЕЦЕПТ)

ТАРТ ОД КАЈСИИ: Брза подготовка, нема повкусна летна торта!...

Вистински летен ручек: Пастрмка во рерна (РЕЦЕПТ)

Вистински летен ручек: Пастрмка во рерна (РЕЦЕПТ) Потребно е: • 4...

Сподели

Фритета со француска мешавина и фета сирење.

Потребни состојки за фритета:

  • 450 гр мешавина од зеленчук за француска салата
  • 6 јајца
  • 1 кромид
  • 1 чешне лук
  • 3 лажици млеко
  • 100 гр сирење фета
  • Сол
  • Пипер
  • Сушено оригано
  • Свежо оригано
  • Маслиново масло

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови. Подгответе тава што може да биде и на шпорет и во рерна.

Загрејте ја водата во тенџере, кога ќе зоврие додадете ја смесата со салата од зеленчук во француската салата и варете ја околу 4 минути. Потоа исцедете го зеленчукот.

Во поголем сад измешајте изматени јајца, млеко, суво оригано, сол и бибер. Исечете сирење фета на коцки.

Исечете го кромидот и лукот. Кромидот пропржете го на маслиново масло и додадете го лукот. Штом лукот мириса, додадете ја смесата со салата од зеленчук во француската салата и прелијте ги со јајцата. Посипете коцки со фета сирење веднаш и раширете ги состојките рамномерно користејќи процесор за храна.

Оставете сè на садот околу 2 минути, или додека јајцата не почнат да се држат до садот по должината на работ (работ малку ќе се олесни).

Префрлете сè во рерна и печете околу 10 минути. Извадете ја фритата од рерната додека јајцата се уште „разнишани“ на средина. Оставете ја тавата со фритата пет минути и потоа послужете ја веднаш.

Уживајте!

error: Content is protected !!