Фритета со француска мешавина и фета сирење.
Потребни состојки за фритета:
- 450 гр мешавина од зеленчук за француска салата
- 6 јајца
- 1 кромид
- 1 чешне лук
- 3 лажици млеко
- 100 гр сирење фета
- Сол
- Пипер
- Сушено оригано
- Свежо оригано
- Маслиново масло
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови. Подгответе тава што може да биде и на шпорет и во рерна.
Загрејте ја водата во тенџере, кога ќе зоврие додадете ја смесата со салата од зеленчук во француската салата и варете ја околу 4 минути. Потоа исцедете го зеленчукот.
Во поголем сад измешајте изматени јајца, млеко, суво оригано, сол и бибер. Исечете сирење фета на коцки.
Исечете го кромидот и лукот. Кромидот пропржете го на маслиново масло и додадете го лукот. Штом лукот мириса, додадете ја смесата со салата од зеленчук во француската салата и прелијте ги со јајцата. Посипете коцки со фета сирење веднаш и раширете ги состојките рамномерно користејќи процесор за храна.
Оставете сè на садот околу 2 минути, или додека јајцата не почнат да се држат до садот по должината на работ (работ малку ќе се олесни).
Префрлете сè во рерна и печете околу 10 минути. Извадете ја фритата од рерната додека јајцата се уште „разнишани“ на средина. Оставете ја тавата со фритата пет минути и потоа послужете ја веднаш.