ГЕJТС: Наскоро Ќе Се Случи Нова Пандемија И Вирус

Слични

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

Сподели

БИЛ Гејтс, основач на Мајкрософт и Фондацијата Мелинда и Бил Гејтс, зборува за шест клучни промени во општеството по кризата со корона.

1. Втората светска војна донесе важна промена за жените и општеството: имено, тие започнаа масовно да се вклучуваат во работната сила. Коронската криза ќе влијае и на бизнисот, во смисла дека ќе патуваме помалку за на работа и помалку ќе одиме во канцеларија. „Луѓето веќе учат, продаваат или дури прават медицински прегледи преку Интернет“, рече Гејтс, верувајќи дека „состаноците на Интернет“ се наша нова нормалност и реалност.

2. Софтверот ќе биде подобар и понапреден, бидејќи општеството сега се дигитализира максимално. Во еден момент, системот се расипа бидејќи милиони луѓе започнаа масовно да работат од дома, но компаниите сега развиваат уште понапредни технологии за да бидат во чекор со времето.

3. Новиот модел на работа ќе овозможи редефинирање на урбаниот живот, заедниците. Ако не треба да бидете во канцеларија секој ден, тогаш може да ја смените локацијата на вашиот дом. Урбаните делови на градот веќе не се толку популарни, луѓето сега сè повеќе бараат куќи на периферијата, мир, изолација. На пример, оние кои работат во Сиетл или Сан Франциско, даваат огромни суми пари само за изнајмување, и тоа нема да биде потребно сега, смета Гејтс.

4. Гејтс вели дека количината на физички контакт што ја имате на работа може да се намали, што дополнително може да доведе до зголемена потреба за дружење повеќе надвор од работата, во вашата заедница. Луѓето би можеле почесто да излегуваат со пријателите, особено ако работат далечински подолго време.

5. Иако вакцината може да биде достапна за голем дел од популацијата за рекордно време, Гејтс верува дека нормалноста што ја знаевме пред кризата нема да се врати долго време. Според неговата проекција, луѓето ќе останат исплашени, ќе бидат доста конзервативни во однесувањето.

6. Конечно, основачот на Мајкрософт верува дека, иако може да се појави друга пандемија, таа не мора да биде толку сериозна како оваа. Ако ништо друго, таа вели дека светот ќе биде поподготвен за неа и дека ќе биде полесно да се воздржи. Алатките за тестирање ќе бидат подобри, реакцијата на светот ќе биде побрза и оперативните системи ќе бидат понапредни.

error: Content is protected !!