Генијални цитати на Херман Хесе кои го менуваат погледот на животот

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Генијални цитати на Херман Хесе кои го менуваат погледот на животот.

Луѓето кои имаат храброст и карактер на другите луѓе секогаш ќе им се непријатни …

Херман Хесе беше германски писател, поет и сликар. Роден е на 2 јули 1877 година, во градот Калво, а починал на 9 август 1962 година.

Освен бројните дела, тој остана запаметен по овие генијални зборови што се цитираат и денес:

1. Ако мразиме некого, тогаш во неговиот карактер мразиме нешто што е всадено во нас самите. Она што не е во нас самите не возбудува.

2. Среќни сме само кога не бараме ништо од утре, а од денес благодарно го добиваме она што ни го носи.

3. Љубовта не постои за да не направи среќни. Верувам дека постои за да ни покаже колку можеме да издржиме.

4. Колку стареев, толку помалку се исполнував со малите задоволства што ми ги даваше животот и појасно сфаќав каде да ги барам вистинските извори на радост и значење. Научив дека да се биде сакан не значи ништо, а да сакате е се,  дека способноста да чувствуваме е она што му дава убавина и вредност на нашето постоење.

5. Херој е оној кој има храброст да се соочи со својата судбина.

6. Луѓето кои имаат храброст и карактер на другите луѓе секогаш ќе им се непријатни …

7. Но, среќата отсекогаш била таму каде што некој знаел да сака и да живее за своите чувства. Ако ги негуваше, ако не ги газеше и туркаше, тие му носеа задоволство. Убавината не дава радост на оној што ја поседува, туку на оној што знае да ја сака и да и се восхитува.

8. Страдањето предизвикува болка само затоа што се плашите од неа. Те брка затоа што бегаш од неа. Не треба да трчате, не треба да се плашите од неа. Треба да сакаш. Така, сакајте страдање. Не и одолевајте, не бегајте од болката. Вкусете колку е слатка во длабочините, предајте се и не ја прифаќајте со омраза.

9. Вашата омраза е она што ви предизвикува болка и ништо друго. Страдањето не е страдање, смртта не е смрт, ако не ги направите така.

10. Сериозноста произлегува од преценување на времето. Но, во вечноста, времето не постои, вечноста е само момент доволно за една шега. Светот е прекрасен кога се гледа без желба за пребарување, едноставно, како дете.

11. Не ни е целта да станеме како другите, треба да се разликуваме едни од други, да научиме да гледаме различни луѓе од себе и да ги почитуваме затоа што се такви.

12. Во нашите души имаме се што некогаш живеело во човечките души. Сите богови и ѓаволи што некогаш постоеле … сите тие се во нас, тие се таму како можности, како желби, како излези.

error: Content is protected !!