ГЕНИЈАЛНО : Шест супер пронајдоци смислени од жени

Слични

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

Планинскиот велосипедизам ја става Македонија на светската мапа на организатори на UCI трки

Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во нашата држава...

Кога ќе се родиш на ист ден со големиот Моцарт!

Да, насловот кажува сè, за оние што веруваат во...

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Сподели

ГЕНИЈАЛНО : Шест супер пронајдоци смислени од жени.

Веројатно, кога зборуваме за светски пронајдоци, прво помислуваме на Тесла, Ајнштајн, Нобел и многу други мажи. Сепак, жените исто така играа голема улога во промената на светот.

Иако, кога помислувате на пронајдоци што ја обележале историјата, најчесто помислувате на многу мажи, има голем број жени кои го сменија светот на еднакво важен и успешен начин. Ви донесуваме список на фантастични пронајдоци зад кои, верувале или не, има исклучиво женски имиња.

Бришачи на автомобили

Во далечната 1903 година, Мери Андерсон се сети дека бришачите на автомобили ќе бидат исклучително корисни. Прачката со гумен додаток што стои на стаклото беше патентирана една година подоцна. Иако нејзината идеја беше вклучена во сериско производство само неколку децении подоцна, денес не можеме да замислиме ниту да се возиме во лимено милениче без едноставен, но многу важен изум.

Монопол

Елизабет Меги е главна и одговорна за една од најпопуларните игри на табла на сите времиња. Оваа игра првично беше наречена „Игра на сопственикот“ и беше измислена или патентирана во 1903 година. Иако денешната цел е добра забава и дружење со семејството и пријателите, овој дизајнер ја дизајнираше играта за да го демонстрира трагичниот ефект што го носи алчноста и алчноста.

Соларно греење

Унгарецот, д-р Марија Телкес е одговорна за првиот систем за греење на сонцето. Во 1925 година, таа се преселила во Америка и се вработила на проект кој се занимавал исклучиво со ова прашање. Веќе во 1940 година, таа го разви и го стави на располагање првиот соларен систем за греење за домаќинствата, а во реализацијата на проектот и помогна друга успешна жена – архитектката Еленор Рејмонд.

Пиво

Иако нема 100 процентни веродостојни информации за тоа кој прв го произвел пивото, историчарите веруваат дека тоа биле жени. Имено, пред 7.000 години во Месопотамија, жените биле задолжени за производство на пиво.

Тоа беше вештина што ја правеа само припадничките на понежниот пол. Пивото тогаш се сметаше за дар од Бога, и судејќи според неговата популарност денес, тој остана еден од најпопуларните пијалоци на сите времиња, благодарение на вредните женски раце.

Противпожарни степеници

Први противпожарни степеници од надворешната страна на зградата, кој во случај на опасност како што е огнот ја олеснува евакуацијата во 1897 година, ги измисли Ана Конли. Нејзиниот пронајдок беше прифатен од бројни архитекти и преживеа до денес.

Панцир

Верувале или не, заштитен балистички елек, попознат како панцир, го измислила жена. Нејзиното име е Стефани Кволек, а истражувањето што го спроведе резултираше со откривање на оклоп, поточно материјалот користен во нивното производство. Таа го патентирала пронајдокот во 1966 година. Сепак, ова не беше нејзиниот единствен изум. Во богата кариера долга 40 години, оваа жена патентирала повеќе од 40 различни пронајдоци, поради што нејзиното име е вклучено во Домот на славните на пронаоѓачите.

error: Content is protected !!