Гените се чудо : Овие 3 карактеристики детето може да ги наследи само од мајката!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Гените се чудо : Овие 3 карактеристики детето може да ги наследи само од мајката!

Овие карактеристики ни ги носи само мајчинската линија.

Детето, се разбира, изгледа како татко и мајка затоа што носи ДНК на двајцата родители, по 50 проценти. Сепак, факт е дека некои карактеристики дете може да ги наследи само од мајката. Татковците немаат никакво влијание на ова:

Интелигенција

Големото истражување на шкотскиот универзитет во Глазгов, во кое беа анкетирани над 12.600 млади луѓе на возраст меѓу 14 и 22 години, откри кои фактори влијаат на интелигенцијата, вклучително и социоекономскиот статус и образованието. Мајката имала најголемо влијание. Нивниот коефициент на интелигенција варира само во просек за 15 поени во споредба со нивната мајка.

Американските научници во своето истражување потврдија дека жените имаат поголема веројатност да пренесат гени кои ја обликуваат детската интелигенција, бидејќи тие се пренесуваат преку Х-хромозоми, кои жените ги имаат два, а мажите една.

Тенденција за негово култивирање

Дали детето ќе биде дебело зависи исклучиво од мајката, бидејќи децата го наследуваат нејзиниот метаболизам – ако е дебела, поголеми се шансите и децата да бидат дебели.

Стареење

Начинот на стареење зависи и од гените на мајката. Научниците од германскиот институт Макс Планк открија дека ДНК од митохондријата, која ја наследуваме исклучиво од мајката, може делумно да го контролира стареењето. Сепак, истражувањето било спроведено на глувци, а не на луѓе, па затоа научниците истакнале дека се потребни дополнителни истражувања за да се потврди оваа теза.

error: Content is protected !!