Горештините се преголеми : Заштитете ги цвеќињата на време

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Горештините се преголеми : Заштитете ги цвеќињата на време.

Сонцето и високите температури може прилично да ги уништат растенијата во градината или на терасата.

Дури и оние видови кои не бараат прекумерно наводнување, не можат да издржат екстремна топлина.

Во такви ситуации, грижата за растенијата треба да биде поголема, а најважно е брзо да реагирате.

Еве еколку одлични трикови што ќе ги направат вашите растенија што е можно попријатни за време на жештините.

Како да се наводнат растенија за време на топлината?

Наводнете ги растенијата длабоко во земјата, најмалку 15 сантиметри под површината. Лисјата се најдобриот показател за тоа кога на растенијата им треба вода, бидејќи почнуваат да венеат. Затоа, добро разгледајте ги вашите растенија и ако лисјата почнат да паѓаат, време е да ги полеете.

“ Можете исто така да ископате дупка покрај растението, длабоко два до три сантиметри, за да видите дали треба да се напои. “

Покрај тоа, треба да се има предвид дека растенијата во песочна почва бараат почеста наводнување од оние во глинеста почва, бидејќи ја задржува водата многу подолго од песочната.

Виси и мелени садови бараат почеста наводнување отколку растенијата засадени во земјата.

Проверете ги со лепење на прстот во земјата и проверете дали е суво

Исто така, за време на топлината, поместете ги обесените саксии со цвеќе и прекријте ја почвата околу растенијата, бидејќи тоа ќе го забави испарувањето на водата, а за тоа можете да користите слама, компост или распаднато ѓубриво.

За да заштитите особено чувствителни растенија, користете сенка направена од специјално дизајнирана ткаенина – ставете рамка и раширете ја ткаенината, но не ставајте ја директно на растенијата за да имаат непречена циркулација на воздухот.

“Имено, температурата под сенката може да биде 10 степени пониска. “

Во време на високи температури, избегнувајте ги сите дејства што можат да бидат дополнителен стрес за растението, како што се пресадување, кастрење или оплодување.

Ако одгледувате садници, не заборавајте да ги преместите на засенчено место.

error: Content is protected !!