Грешките што сите ги правиме при правење чај: Обрнете посебно внимание на овие две работи

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Температурата на водата и времето на стоење на вреќата или листот во инфузорот се различни за подготовка на различни видови чаеви.

Кога станува збор за уметноста за правење чај , еве една малку позната вистина:

Различни сорти на чај бараат не само различно време за кое треба да стои чајот, туку и различни температури на водата.

Причината зошто е важна температурата на вриење е тоа што некои видови чаеви лисја се поделикатни од другите, вели Кил Стјуарт, еден од само 175 овластени специјалисти за чај ширум светот.

Тој објаснува дека кога станува збор за времетраењето на чајот да стои, тој варира од слична причина – некои видови чај имаат посилен интензитет на арома од другите. Но, ако го оставите чајот премногу долго во вода, тој ќе има горчлив вкус.

zena so solja caj

– Луѓето честопати ја оставаат вреќата чај во чаша додека ја пијат, мислејќи дека ја прави посилна и се убедени дека добиваат повеќе придобивки, но тоа навистина не е точно – вели диетичарката Нева Кошран.

И Стјуарт и Кохран препорачуваат правење чај со употреба на инфузии или кеси. И двајцата велат дека можете да ја проверите температурата на водата со кујнски термометар .

Така, температурата на водата за билен чај треба да биде помеѓу 95 и 100 степени , а вреќата или инфузорот со лисја треба да се чува во вода од пет до 10 минути.

За подготовка на црн чај, оптималната температура на водата се движи од 90 до 95 степени, а листовите од чајот треба да се чуваат во инфузерот две до пет минути.

Ако, пак, сакате зелен чај, температурата на водата треба да се движи од 70 до 90 степени , а вреќата или инфузорот со лисја треба да се чува од 60 до 90 секунди.

error: Content is protected !!