Хармоника пита со тиквички

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Хармоника пита со тиквички.

Ја подготвивме за вечера, а идејата дојде од пита со хармоника со јогурт и е една од поевтините пити.

Состојки:

  • една голема тиквичка или две помали
  • 4 цели јајца
  • 500 мл јогурт
  • лажичка сол
  • половина лажичка бибер
  • 100 мл масло
  • 500 гр кора од пита

Подготовка:

Излупете тиквичка, изрендајте ја и додадете сол и бибер.

Промешајте и оставете да отстои и да пушти вода.

Искршете ги јајцата и додадете масло и јогурт и измешајте сè.

Додадете ја смесата од јогурт во тиквичките кога ќе стојат.

Тиквичките не се цедат, но се додава смесата со јогурт, така што не се додава вода.

Вклучете ја рерната да се загрее до 200 степени.

Подмачкана тава премачкајте ја со масло и свиткајте ја кората како хармоника на ширина од 2 см.

Редете ги корите една до друга. Правејќи го тоа со сите кори, туркајќи ги една до друга, ќе бидат густо подредено.

Потоа сипете  ја смесатана јогурт и тиквички, протресете сè и движете го секое ребро на хармоника (вентилатор) со прст или вилушка, така што течноста да поминува насекаде.

Ставете да се пече околу 45 минути или во зависност од тоа колку сакате печено. Вкусно е ако е малку печено и крцкаво.

Уживајте!

error: Content is protected !!