Храна Која Е Штетна За Вашето Куче

Слични

Планинскиот велосипедизам ја става Македонија на светската мапа на организатори на UCI трки

Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во нашата држава...

Кога ќе се родиш на ист ден со големиот Моцарт!

Да, насловот кажува сè, за оние што веруваат во...

Сподели

„ Само едно парче чоколадо, па што може да му се случи ?!“ Ако сте се слушнале барем еднаш да ја изговорите оваа реченица, ова е текстот за вас. Нашите миленици заслужуваат да се грижиме за нивното здравје и форма, а тоа вклучува и да знаете која храна никогаш не треба да им ја давате.

Која е позната штетна храна за кучињата

Чоколадо – е една од опасните намирници, особено потемна и оние за готвење. Кофеинот и теоброминот што ги содржи чоколадото претставуваат проблем со варењето на храната. Труење со чоколадо е можно дури и со фатален исход, додека повраќање, треперење и дијареја се почести.

Кромид – има исклучително штетно дејство и може да доведе до несвестица, општа слабост или замор. Конзумирање на овој зеленчук го намалува преносот на кислород низ телото на кучето.

Слатки – генерално се многу штетни, особено гуми за џвакање. Ксилитолот е замена за шеќер што се користи во многу слатки и предизвикува ненадеен пад на шеќерот кај кучињата.

Печурки – треба да се избегнуваат, како и за  луѓето, тие можат да бидат токсични. Постојат многу видови на овие габи и често е многу тешко да се разликуваат од оние што не се штетни.

Лимон – многу опасна храна за кучињата бидејќи може да доведе до смрт на кучето. Тој е многу токсичен бидејќи содржи псорален и предизвикува треперење, отежнато движење и откажување на црниот дроб.

Чај / кафе – повеќето сопственици се свесни дека тоа е опасно и никогаш не смеат да бидат достапни на кучињата. Негативните ефекти врз работата на срцето и белите дробови, како и хиперактивноста се најчестите последици.

Домат – содржи алкалоид кој е штетен и честата конзумација може да доведе до дијареја и општ замор на кучето.

Грозје – грозјето е многу опасна храна за кучињата бидејќи дури и во мали количини може да доведе до заболување на бубрезите. Ова може да се случи за краток временски период, па дури и да доведе до смрт на кучето.

error: Content is protected !!