Храна која може да предизвика депресија

Слични

Сподели

Храна која може да предизвика депресија.

Храната честопати може да биде одговорна за нашето расположение, а јадењето одредена храна може да доведе до депресија.

Покрај тоа што има храна што го подобрува расположението, има и такви кои го расипуваат. Дознајте подолу каква храна треба да избегнувате.

Рафинирани јаглехидрати

Истражувачи од универзитетот Колумбија докажаа дека диетата богата со рафинирани јаглехидрати предизвикува депресија. Имено, кај повеќе од 70 000 жени кои јаделе храна која ја зголемува депресијата, додека диетата богата со цели зрна всушност ги намали симптомите на депресивни состојби.

Шеќер

Диетата богата со шеќер предизвикува бројни воспаленија во телото, вклучително и мозокот, што доведува до намалување на расположението.

Вештачки засладувачи

Покрај фактот дека шеќерот е штетен на нашето расположение, не помалку лошо делуваат и вештачките засладувачи. Истражувањата покажаа дека овие засладувачи ги влошуваат симптомите кај луѓето кои страдаат од депресија. Исто така, се покажа дека оваа замена за шеќер го намалува производството на серотонин.

Транс масти

Познато е дека потрошувачката на маслиново масло го намалува ризикот од многу болести, но исто така, транс мастите го зголемуваат ризикот од депресија за 48%.

Преработена храна

Студија објавена во британскиот журнал за психологија покажа дека луѓето кои консумираат преработена храна имаат многу поголем ризик од развој на депресија.

error: Content is protected !!