Индија забранува производство и употреба на пластика за еднократна употреба

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Индија забранува производство и употреба на пластика за еднократна употреба.

Индија се приклучува на листата на земји што забрануваат производство и употреба на пластика за еднократна употреба, како што се сламки, чаши, чинии, прибор за јадење и слично.

Пластиката за еднократна употреба се акумулира во океаните на нашата планета, каде што може да ги загрози дивите животни и морскиот екосистем.

Пластичната амбалажа за еднократна употреба исто така блокира, затнувајќи ги локалните депонии каде што за жал ќе преживее стотици години, едвај се распаѓа. Рециклирањето помага, но се повеќе земји се залагаат за целосно отстранување на пластиката за еднократна употреба. Индија е најновата земја, која воведе нови правила за кои се надева дека ќе го намали отпадот.

Индиската влада објави измени на Правилата за управување со пластичен отпад, 2021 година. Овие правила пропишуваат забрана за пластични предмети за еднократна употреба до 1 јули 2022 година. Тука спаѓаат стапчиња за уши со пластични делови, пластични балони, пластични знамиња, стапчиња за сладолед, чинии, чаши, сламки и пластични прибор за јадење.

Новата забрана на Индија за пластика за еднократна употреба е голем чекор во вистинската насока за толку голема, населена земја. Законите исто така вклучуваат и зголемена одговорност на производителот – што значи дека товарот и одговорноста на легалниот пластичен отпад ќе падне на увозникот или трговецот на мало.

Индија се приклучува кон Европската унија и Нов Зеланд, меѓу другото, со усвојување слични забрани за пластични предмети.

error: Content is protected !!