ИТАЛИЈАНСКА КАЈГАНА : Вкусна медитеранска вечера (РЕЦЕПТ).
Комбинацијата на медитерански зачини ќе ја направи оваа кајгана особено вкусна.
Италијанската кајгана е идеална вечера за топлите денови. Колку повеќе зачини додавате, јадењето ќе биде повкусно.
Состојки:
- 3 јајца
- Лажица маслиново масло
- Домат (количина по вкус)
- Нотка кафеав шеќер
- Јогурт
- 2 чешниња сецкан лук
- Половина главица кромид
- Црвена пиперка
Зачини: магдонос, рузмарин, оригано
Подготовка:
Загрејте го маслиновото масло во тава, а потоа додадете ситно исечен кромид и црвен пипер. Нека врие додека зеленчукот не омекне. Мешајте ги доматите и кафеавиот шеќер и варете додека не испари течноста.
Со подготвена дрвена лажица направете три дупки во подготвената смеса и скршете ги јајцата во нив и посипете со магдонос. Покријте ја тавата и варете ја вечерата на тивок оган додека јајцата не се пржат доволно.
Во длабок сад измешајте го јогуртот со лукот и зачините и послужете како сос со јајцата.
Уживајте!