Јапонскиот систем на воспитување деца прави луѓе!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Јапонскиот систем на воспитување деца прави луѓе!

Иако постојат многу сличности помеѓу јапонскиот образовен систем и тој во другите земји, постојат неколку аспекти што го прават еден од најефикасните во светот.
Јапонците сметаат дека школувањето е многу важна отскочна даска. Затоа во Јапонија има 210 училишни денови. На пример, во САД има 180, а во Хрватска 175, односно 160 за матуранти.

Овие шест ставки во јапонскиот образовен систем го прават посебен:

1. Децата во Јапонија не се оценуваат до 4-то одделение

Можеби изгледа чудно, но јапонските училишта ставаат манири пред знаењето. Нивната цел е да воспостават добри манири и навики кај децата во првите три години, а не да го проценуваат нивното знаење. Тие ги учат децата како да бидат дарежливи, емпатични и сочувствителни. За нив е исто така важно да ги научат како да ги почитуваат другите и да развиваат нежна врска со природата и животните.

2. Децата сами го одржуваат просторот чист

Иако училиштата во остатокот од светот ја чистат домари и чистачи, тоа не е случај во Јапонија. Системот на воспитување е направен така да студентите сами се одговорни за чистотата на училниците, трпезариите, па дури и тоалетите.
Јапонскиот образовен систем смета дека заедничкото чистење ги охрабрува студентите да си помагаат едни на други и да работат во тимови. Трошејќи време за расчистување на маси и чистење на подови, децата учат да ја почитуваат својата и туѓата работа.

3. Учениците се охрабруваат да јадат со наставници

Во Јапонија се смета дека јадењето заедно на ученици и наставници придонесува за градење на позитивна врска. За време на заеднички оброк, се водат разговори кои помагаат да се изгради потопла, семејна атмосфера.
Исто така, јапонскиот образовен систем им обезбедува на децата здрави и избалансирани оброци. Во јавните основни и средни училишта, ручекот се готви според стандардизираното мени развиено од здравствени работници и квалификувани готвачи.

error: Content is protected !!