Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција за спасување живот

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција за спасување живот.

Никогаш не знаете кога ќе дојдете во ситуација да мора да помогнете некому.

Колку се сеќавате и колку всушност ги знаете основите на прва помош ?

За жал, статистичките податоци покажуваат дека премалку луѓе знаат малку или скоро ништо за прва помош. Иако стручната помош е најдобриот избор, сепак, првата помош што може да ја дадат минувачите во многу ситуации може да биде од витално значење.

Љубителите на фудбалот со неверување гледаа како данскиот фудбалер Кристијан Ериксен падна на теренот поради срцев удар . Капетанот Симон Кјер прв притрча кон Ериксен и му го извади јазикот, со што му помогна да преживее. Тогаш лекарите кои го реанимирале Ериксен истрчале на терен.

Првата помош е различна од професионалната медицинска помош и ја обезбедуваат лекари, обучени спасувачи или лаици кои случајно се нашле на местото на несреќата, кои треба да бидат обучени да обезбедуваат медицинска нега. Секоја личност треба да знае како да ја посочи на себе или на друга личност.

Треба да се обезбеди што е можно поскоро, без да се чека доаѓањето на стручен персонал, бидејќи тоа е само губење драгоцено време, а понекогаш ваквите одложувања го доведуваат во прашање животот на повредените.

Како да се даде прва помош?

Прво проверете ја состојбата на свеста. Ако наидете на лице кое лежи неподвижно или одеднаш паѓа на земја во ваше присуство, прво проверете дали е свесно. Фатете го лицето за рамената и нежно протресете го. Потоа, прашајте го неколку основни прашања, на пример: како се викате, колку години имате … ?

Ако не добиете одговор, веднаш повикајте брза помош и продолжете со постапката за ABC.

ABC – постапка со несвесна личност

„ABC“ е кратенка создадена за да може полесно да се запамети редоследот на мерките што ги извршуваме кај несвесна личност: А  (airway) дишен пат – отворање на дишните патишта, Б (breathing) – дишење – проверка на дишењето, Ц (circulation) – циркулација – масажа на срцето и вештачко дишење.

1. Исчистете ги дишните патишта

Свртете го несвесното лице на грб и навалете ја главата, подигнете ја брадата со прстите на едната рака, додека со другата рака го притискате челото. Устата мора да биде отворена. Оваа постапка го поместува коренот на јазикот од задниот ѕид на фаринксот, што обезбедува проодност на дишните патишта.

Понекогаш ќе треба да извадите протеза или да повратеното. Најлесен начин да го направите ова е прстот завиткан во шамиче или газа.

2. Дишење

За да бидете сигурни дека лицето дише, приближете го образот до устата и носот на несвесната личност и обидете се да го почувствувате здивот на лицето. Во исто време, слушајте ги звуците на дишењето и набудувајте ги движењата на дишењето на градите и стомакот.

Оваа постапка не треба да трае подолго од 10 секунди.

Ако несвесното лице дише нормално, свртете го на страна и повикајте брза помош.

3. Оживување

Ако лицето не дише, веднаш започнете ја постапката за оживување. Ако сте сами, а повреденото лице е дете, прво започнете со оживување, а потоа направете кратка пауза по една минута за да повикате брза помош.

4. Реанимација

Оваа постапка носи ризик од фрактури на ребрата и повреди на внатрешните органи, па затоа треба да ја извршите само кога тоа е апсолутно потребно. 30 пати ги притискате градите, а потоа му дадете вештачко дишење на повреденото лице. Подигнете ја главата и приклучете го носот и држете ги прстите под брадата на повреденото лице.

Нежно дувајте воздух во усната шуплина. Ако градите се издигнат, воздухот влегува во белите дробови. Постапката се повторува сè додека лицето не ги врати виталните функции или додека не пристигне брзата помош.

Оживување на дете

Ритамот на давање воздух е едно давање воздух – 5 притисоци. Не ја навалувајте главата на детето премногу, бидејќи тоа може да ги затвори дишните патишта.

Ако станува збор за мало бебе, доволно е да се користат два прста за туркање, а дланката на едната рака за поголемо дете.

error: Content is protected !!