Како да ја искористите лушпата од јајца? Не фрлајте ја!
Лушпата од јајце не е само школка што крие жолчки и белки, таа е доказ дека природата се погрижила за сè и дека направила совршено пакување
Лушпата од јајце е направена од 95% калциум карбонат и е најслична на нашите коски и заби. Веројатно знаете дека најголемата глупост е да го фрлите ова „ суво злато“, но ако веќе ги чувате, еве како можете да користите лушпи од јајца:
1.Може да сеете семе во нив
Наместо мали пластични кутии за садници, користете лушпа од јајце. Едноставно наполнете ја со земја, посејте го семето и кога ќе ‘рти, пресадете ги заедно со лушпата во градината. Лушпатга ќе му обезбеди на семето калциум (што е практично гориво) и со текот на времето ќе се распадне и ќе се разгради во почвата, а семето ќе процвета и ќе расте.
2.Служат за заштита
Скршете ги лушпите од јајцата и убаво наредете ги на саксијата околу цвеќето. Служат како одлична заштита: нема да дозволи коренот да расте, ќе ја збогати почвата со калциум и постепено ќе истекува вода, истовремено заштитувајќи ја од суша.
3. Совршен за домати, пиперки, тиквички, зелка и брокула
Кога садите садници во градината, ставете мелени лушпи од јајца околу секое расадче. Калциумот што постепено се ослободува од нив ќе спречи болести и гниење, а садниците ќе растат убаво. Покрај тоа, полжавите не можат да ги преминуваат лушпите од јајца и нема да ги јадат вашите садници.
4. Нахранете ги кокошките со лушпи од јајца
На кокошките им е потребен многу калциум, особено кога снесуваат јајца. Ако забележите дека тие ги јадат своите јајца, тоа значи дека им недостасува калциум. Затоа, убаво искршете ги лушпите од јајцата, па ставете ги во поширока тава, печете на температура од 100 степени и додајте ги во храната за кокошки.
5. Додадете ги во ѓубриво
За збогатување на ѓубривото со калциум, додадете лушпи од јајца.
6. Храна за диви птици
Ако имате птичји куќа на дрво и ставате храна на нив, додадете лушпи од јајца на остатокот од житото. Ако кокошките ги сакаат, и птиците ќе ги сакаат.
7. Додајте лушпи од јајца во утринското кафе
Измијте ги лушпите од јајца добро, а потоа печете на 100 степени во рерна. После тоа, мелете ги колку што можете и додадете ги кога подготвувате домашно кафе. Освен што внесуваат калциум во вашето тело, лушпите од јајца ќе го подобрат вкусот на кафето: ќе ја намалат киселоста и чувството на изгорено кафе.
8. Додадете лушпи од јајца во супата
Супата е корисна на многу начини, но ако и додадете прав од лушпа од јајца, верувајте ни, тоа ќе биде витаминска бомба. Освен калциум, лушпите од јајца содржат и: магнезиум, селен, цинк, железо и фосфор. Ова нема да го промени вкусот на супата, но исхраната ќе биде многу поголема.