Како да ги научите тинејџерите на финансиска одговорност?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Како да ги научите тинејџерите на финансиска одговорност?

Управувањето со пари е животна вештина која треба да ја научи секој за да стане финансиски независен и да напредува во сите сфери на животот. Сигурно сте почувствувале на своја кожа колку е важна финансиската одговорност и сакате да ги направите вашите тинејџери независни. Тоа понекогаш може да биде тешко.

Лекциите што ќе им ги пренесете ќе ги спречат да западнат во финансиски проблеми кога ќе имаат самостоен живот, па затоа не откажувајте се од нив. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да ги научите тинејџерите на финансиска одговорност. Верувајте, тие ќе ви бидат благодарни за важната животна лекција.

Поставете буџет

Вашето дете треба да разбере како да управува со буџетот пред да ја напушти куќата. Без разлика дали има работа во текот на летото или ќе добие џепарлак од вас, тоа треба да научи да управува правилно за да може средствата да му траат цел месец.

budzetАко не одредите месечен буџет, тинејџерот може да се чувствува опуштено околу парите бидејќи знае дека вие управувате со финансиите, дека ќе ги платите трошоците поврзани со училиштето и за неговите приватни желби и потреби.

Научете го вашиот тинејџер да заштеди пари

Побарајте од вашиот тинејџер да издвои одреден процент од својот џепарлак за да заштеди пари. Објаснете му дека ако заштеди одредена сума пари, ќе може да си дозволи излегување со пријателите или нов модел на тренерки од блискиот бутик. Покажете му реална слика за работите, нагласувајќи го фактот дека не сте секогаш подготвени за непланирани трошоци. Ставете му до знаење дека за да не биде оштетен и да може да си дозволи различни работи, мора да почне да штеди.

Ваквиот разговор е рационален и на овој начин ќе го научите тинејџерот дека е неопходно да се штеди за сигурна иднина.

Помогнете им на децата да ги видат реалните цени на производите

Децата се фокусираат на цените на производите што ги интересираат, што им се привлечни и што сакаат да ги имаат што е можно побрзо. Помогнете им да видат како се движат цените на козметиката, храната, горивото за автомобили и сите други ставки вклучени при планирањето на вашиот домашен буџет.

deca

Не ставајте сметки пред тинејџерот за да му ги објасните цените. Направете ги работите позабавни така што ќе го поканите да оди заедно со вас на месечен шопинг или кај мајсторот да ги замени летните гуми. Исто така, препорачливо е да го научите вашето дете како да ги споредува цените и да ја најде најдобрата понуда на интернет кога купува онлајн.

Ваквиот однос ќе го направи вашиот тинејџер независен и ќе го подготви за самостоен живот. Ќе ве поврзе и затоа што ќе работите тимски и ќе го планирате домашниот буџет.

Бидете пример за вашето дете

Можете да поминувате денови и недели објаснувајќи дали не сте пример за вашето дете. Тоа лесно ќе ги прими вашите критики и добронамерни совети.

srekjno-semejstvo

Затоа, секогаш кога трошите пари бидете рационални. Почнете да штедите за да може детето да го следи вашиот пример. Не заборавајте дека и тинејџерите учат со увид.
Со ваква програма за штедење ќе станете независен тинејџер и истовремено ќе се зближите со него при организирањето на вашиот домашен буџет.

Применете ги овие корисни совети.

error: Content is protected !!