Како да ги негувате собните билки во текот на летото?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Како да ги негувате собните билки во текот на летото?

Цвеќето за тераса на многу од нас ни е во фокусот овие денови но сепак не смееме да ги запоставиме и собните билки како и неговата нега во текот на летото. Неправилната нега билките влијае на нејзиниот раст а доколку тоа се повторува констатно цвеќињата можат да свенат во целост.

Ако забележите дека билката не расте или пак листовите опаѓаат или не делуваат полни со живот, можда би требало да обратите повеќе внимание на следниве работи:

Недоволно хранливи материи

Често грешиме кога премногу или пак воопшто не им ставаме вода на билките. Во текот на летото, билките сакаат повеќе вода и кога ќе го фатиме тој ритам во овој сегмент на нега, потребно е да обратите внимание и на земјата и на ѓубривото. Поради високите температури, земјата во саксиите ќе се спласне и ќе намали па тогаш треба да додадеме малку хумус или пак плодна земја. Препорачливо е да користите течно ѓубриво и тоа секогаш спрема упатството дадено на амбалажата. Ако е потребно, додадете земја, ставајте од ѓубривото еднаш неделно, и кога тогаш попрскајте ги листовите со обична вода.

Малите саксии можат да го загрозат растот на билките

Колку и да изгледаат симпатично, малите саксии би требало веднаш да ги промените кога ќе видите дека цвеќето почнало да расте, да се развива а тоа се обично случува во пролет и лето. Со адекватна нега и со нова поголема саксија цвеќето ќе продолжи да се развива а воедно ќе се овозможи и коренот да стане поголем и сто тоа стеблото на цвеќето ќе има поголема стабилност.

Светлост и темнина

Некои билки иако се во затворен простор сакаат бараат сончева светлина. Тогаш треба да се биде внимателен бидејќи во текот на месецот јуни и август, сонцето е најтопло. Од друга страна постојат и оние кои се развиваат во темни соби. Па од таа причина кога купувате цвеќе или пресадувате најпрвин распрашајте се и проучете каде би требало да ги поставите во вашиот дом.

error: Content is protected !!