Како да ги воспитате вашите деца да бидат независни

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Како да го воспитате вашите деца да бидат независни.

Прекумерната грижа на родителите за дете станува непријатна како што тоа расте. И самите родители, со текот на времето, почнуваат да се жалат на недостаток на независност на нивните деца. Проблемот е што мајките и татковците се плашат во своето срце да не станат непотребни за своето дете.

Неодамна, над шолја кафе, разговаравме толку бавно со еден пријател. Случајните разговори во еден момент се префрлија на нашите возрасни деца кои се уште се независни.

„Ох, колку незаинтересирана младина! Не сакаат ништо, не се стремат кон ништо, не знаат како! Мима има веќе 18 години и не е во можност да зготви тестенини за себе. Не можам ни да замислам како ќе живее сама! Таа не сака да работи, јас правам сè за неа “.

Кога отидов дома, помислив на сиромашната жена, мојата пријателка, кој оди по нејзината возрасна ќерка, средува, готви, мие.

Детето практично не донесувало независни одлуки, грижливата мајка ја штитела од сите домашни работи и физичката работа. Вака мојата пријателка ја сфати нејзината мајчинска должност: да создаде мирен живот, да обезбеди максимално внимание и удобност.

Девојчето прерасна во паметна, послушна, но воопшто не и независна личност. Живеејќи така, не носејќи одговорност за своите избори и постапки, постојано гледајќи наназад кон својата мајка, надевајќи се на нејзината помош.

„Повеќе не ми требаш!

Мама и тато треба да станат НЕПОТРЕБНИ за нивните возрасни деца. Ова мора да важи и за економските и за физичките аспекти на животот на детето. Младите ТРЕБА ДА САКААТ да живеат самостојно, самостојно да решаваат нови проблеми, да се грижат за своите потомци и да заработуваат за живот.

Еве еден пример: 25-годишна ќерка отиде на забава. Грижлива мајка останува будна цела ноќ затоа што не знае каде е нејзиното дете. Кога детето ќе влезе во куќата, мајката почнува да лелека: „Ти се јавив, не ми одговори, мислев дека нешто ти се случи“

Ќерката има 35 години, отиде на кафе со својата пријателка. Мајка од кујната вика: Стави капа, ќе настинеш!

Ќерката има 45 години, а таткото се јавува: Каде си, не одговараш? Кога се враќаш од работа?

Ова е најчестата слика од нашите домови. Родителите никогаш не можат да ја надминат потребата да се грижат за своето дете и постојано да внимаваат на нив, дури и ако тоа дете е веќе возрасно лице. Вистински родител би го „избркал“ детето од куќа на 18 години. Независно дете значи способно дете! Нека си го живее животот.

„НЕ САКАМ ТОА“

Кога ја сретнав другарка ми следната недела, почнав да и зборувам за ова, таа ме погледна како луда и ми рече: „Што, нека талка низ градот? Замислете да се омажите на 22 години, па дури и да имате дете? Што ако тој маж ја малтретира? Подобро, нека е тука – пред моите очи! “

Само запомнете колку сте сакале да излезете од дома кога сте имале 18 години! Сакавте да стекнете независност, слобода… Зошто да не си го дозволите тоа на вашето дете. Тој што живее, греши!

Прекумерната грижа е коренот на секое зло!

Зошто многумина од нас не се подготвени на своите деца да им ја дадеме истата слобода што ја имавме и кога бевме помлади? Едноставно, се плашиме дека нашите потомци ќе станат непотребни, затоа ги чуваме децата во близина на нас со последните атоми на сила. И знаете, таквите инфантилни деца не брзаат да заминат, дури и ако им дадете целосна слобода.

Тие претпочитаат да останат во својата соба со постери на sидовите од нивното детство и лаптоп на масата. Тие дури и ќе започнат послушно да ги издржуваат секојдневните предавања од роднини за досега немажењето. За нив е многу полесно да слушаат, а потоа да одат кај нивната мајка за храна и чиста постелнина.

Зошто да трчате некаде кога ќе поминат најдобро дома!

Што оставаат децата?

На крајот на краиштата, децата не бегаат од родителска грижа. Бегаат од беспомошноста, потребата да ги исполнат грубите родителски барања: Кој ги мие садовите така? Неправилно држите дете во раце! “

Колку повеќе им давате слобода, независност на вашите потомци, толку поцврсти ќе станат крвните врски помеѓу вас. Потребата мама да биде таму секоја минута наскоро ќе исчезне.

Колку и да беше болно, нашата задача е да станеме што е можно непотребни за нашите возрасни деца. Тие мора да ја стекнат таа физичка и економска слобода од нас, мудрите возрасни.

Штом децата станат возрасни, повеќе не им се потребни мајки и татковци. Ова значи дека дошло време кога децата и родителите можат вистински да се сакаат. Тогаш на возрасно дете му се потребни мајки и татковци со нивно директно присуство во овој тежок свет. Тие се потребни за детето да има топлина во душата од мислата да ги има најмилите и најсаканите луѓе – родители.

error: Content is protected !!