Како да го заштитите кучето од убоди од крлежи ?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Како да го заштитите кучето од убоди од крлежи ?

Крлежите се носители на неколку болести на кучиња кои можат да имаат сериозни симптоми, па дури и да предизвикаат смрт.

Крлежите успеваат околу влажната вегетација, како што се високи треви, ниски грмушки и дрвја и куп мртви лисја или исечена трева. Ако домашно милениче поминува време во области каде што живеат крлежи, крлежите можат да се закачат на домашно милениче.

Трите најчести болести поврзани со крлежи се: Лајмска болест, Бабезиоза (крлеж) и Анаплазмоза. Ако крлежот е забележан и отстранет на време, нема големи последици од неговиот убод. Важно е да се напомене дека не секој крлеж е заразен, но сепак е подобро да се преземат мерки на претпазливост.

Како да го заштитите вашето домашно милениче ?

Чувајте го вашето куче подалеку од густа и висока вегетација.

Ако тоа поминува време надвор, испрскајте го со некој лек против инсекти со препорака на вашиот ветеринар.

Бидете сигурни да го проверите вашето куче, особено околу стомакот, ушите и подопашката.

Кога вашето домашно милениче ќе се врати во куќата, проверете дали има крлежи. Крлежите се многу мали и имаат темна боја. Ставете гумени ракавици и внимателно поминете низ косата на вашето домашно милениче од глава до пети. Бидете сигурни да го проверите стомакот, внатре во ушите, под опашката и во внатрешноста на наборите на кожата.

Што ако вашето куче го касне крлеж ?

Ако, покрај мерките за превенција, сепак најдете крлежи на вашето куче, најдобро е да се консултирате со ветеринар. Ако ова не е можно, можете сами да го отстраните крлежот.

Никогаш не истурајте бензин, масло или друга течност на крлежот. Ова може да предизвика крлеж да ја поврати содржина на стомакот и на тој начин да го зарази вашето куче.

Не сите крлежи се заразни, но би било добро да го однесете отстранетиот крлеж кај ветеринар.
Ако ветеринарот не е во близина, обидете се сами да го отстраните крлежот. Ќе го направите ова со туркање на пинцета помеѓу главата на крлежот и кожата на вашето домашно милениче и повлечете ја нагоре со безбедно движење. Не извртувајте ја пинцетата.

По отстранувањето, избришете го местото на убод со алкохол.

Ако крлежот преживеал, можете да го однесете кај ветеринар за да утврди дали е заразен.

Откако ќе ги отстраните 7-14, проверете го местото на убод и следете ги сите промени во кожата на вашето куче.

error: Content is protected !!