Како да ја победите депресијата предизвикана од тмурното време?

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Како да ја победите депресијата предизвикана од тмурното време?

Со доаѓањето на есента, денот станува пократок, дождовите се вообичаена појава, сообраќајниот метеж е почест и поголем.

Преминот од една сезона во друга и промените во температурата, исто така, влијаат на оние што ги обожаваат сите сезони. Сепак, ненадејната промена од топли во студени денови, негативно влијае на расположението на многумина.

Со доаѓањето на есента, денот станува пократок, дождовите се вообичаена појава, сообраќајниот метеж е почест и поголем. Летниот режим престанува да важи во сите сегменти од општеството, а опуштеното расположение, покарактеристично за летото, почнува да опаѓа.

Иако ова не важи за секого, постојат и такви типови луѓе кои чувствуваат меланхолија и необјаснива тага на почетокот на есенските денови.

И покрај фактот дека состојбата на депресија е покарактеристична за пролетта, таа не е невообичаена дури и во есенскиот период.

Веројатно, оваа година депресивното расположение кај луѓето ќе биде поизразено поради вознемиреноста и стресот низ кои поминавме во овие речиси две години од пандемијата. Тоа нè наведува да започнеме да мислиме на себе и да дејствуваме превентивно.

Оваа состојба на депресија која е последица на мрачното време може да се спречи на добар начин.

Тмурното време многу често предизвикува мрачни мисли кај луѓето кои се склони кон тоа. За да го спречите ова, обидете се да гледате помалку телевизија и да слушате вести, особено лоши. Ова особено се однесува на вестите што се однесуваат на болеста и на црната хроника.

Пожелно е да избегнувате негативна средина и да се опкружувате само со луѓе што ви се допаѓаат. Покрај тоа, дури и ако температурите се пониски отколку во лето и ако врне дожд, пожелно е имате физичка активност.

Прошетајте, дури и кога врне. Тоа може да биде пријатно за вашето тело, а особено корисно за вашиот ум.

Ако движењето во лоши временски услови не е активност што ви одговара, психотерапевтите ве советуваат да се свртите кон корисни содржини во вашиот дом.

Читајте книги со весела содржина, а ако веќе посегнете по далечинскиот управувач, гледајте комедии и романтични филмови.

error: Content is protected !!