Бадемовото млеко е исклучително здраво и корисно. Не содржи холестерол и богато е со витамини и микроелементи кои, кога се раствораат, се лесно достапни за нашиот организам.
Млекото добиено од бадеми е одлична алтернатива на кравјото млеко, бидејќи не содржи холестерол во својот состав, а се состои од 20% протеини. Витамин Е во бадемово млеко има повеќе од спанаќ, што инаку е извор на магнезиум.
Освен тоа, ова млеко е извор на фосфор, кој толку многу ни треба за забите и коските. Содржи 4 пати повеќе калциум од кравјо млеко, 370 мг калциум на 100 гр производ! Да не заборавиме на калиум, цинк, бакар, железо, витамини од групата Б и манган.
Зошто да пиете бадемово млеко?
-Докторите го препорачуваат за побрзо и побезбедно заздравување на чиреви на желудник и дуоденум.
-Го стимулира лачењето на жолчката и празнењето на жолчното кесе.
-Стимулира функционирање на цревата и се користи при хроничен колитис и запек. Има благо лаксативно дејство.
-Пиејќи една чаша ќе се ослободи од металоиди и ќе спречи болести на гастроинтестиналниот тракт.
-Бадемовото млеко е корисно за настинки, астма, несоница, импотенција, анемија.
-Тоа е одличен извор на енергија, ја поддржува мозочната активност и ја зајакнува меморијата.
-Умерено ниво на витамин А во ова млеко го зајакнува видот и влијае на способноста на очите да се прилагодат на различно осветлување.
-Чаша бадемово млеко содржи 50% од препорачаната дневна доза на витамин Е – антиоксиданс, кој го намалува растот на слободните радикали, кои секако предизвикуваат рак.
-Има многу витамини од групата Б (рибофлавин) и железо неопходни за раст и здраво функционирање на мускулното ткиво.
-Бадемовото млеко не содржи лактоза, па можете слободно да го пиете без страв од дигестивни нарушувања.
-Има малку калории (1 чаша содржи само 40 калории), не содржи заситени масти, што ги прави многу корисни за луѓето кои се обидуваат да изгубат тежина.
-Посто содржи флавоноиди, помага во намалување на нивото на холестерол и го штити срцето.
-Чистото млеко од бадем обезбедува здрава кожа и коса.
Не е тешко да се подготви млеко од бадем. Ова може да го стори секоја домаќинка, која има мешалка или соковник во својата кујна.
За подготовка на бадемово млеко ќе ви требаат:
– мешалка или соковник
– 1 чаша сурови бадеми, кои ќе ги најдете во продавниците за здрава храна
– 3 чаши вода; цедилка
Подготовка:
- Потопете ги бадемите во вода преку ноќ. Истурете ја водата наутро. Истурете чиста (по можност флаширана или филтрирана) вода, 3-4 чаши, во сад со бадеми. Потоа измешајте во мешалка (2-3 минути).
- Исцедете го млекото преку цедалка и истурете во стаклен сад. Рок на траење во фрижидер 2-3 дена. Можете да засладите чаша млеко со малку мед или да додадете цимет, какао или ванила. Прашање на вашиот вкус.
- Не фрлајте ја пулпата што останува по стискањето. Со него, можете да подготвите торта од марципан, крекери, да го додадете во мусли или да го исушите и да добиете бадемово брашно. Од пулпата можете да направите одлични навлажнувачки маски за лице, ако додадете малку павлака и мед. Нанесете на исчистената кожа 10-15 минути, а потоа исплакнете со вода или избришете ја со салфетка. Вашата кожа ќе ви биде благодарна.
Значи, како што можете да видите, придобивките од бадемовото млеко се непроценливи, бидејќи содржи многу хранливи материи, кои се неопходни за одржување на здравјето и виталноста на нашето тело.