Како да направите совршени толумби ? Чекор по чекор (РЕЦЕПТ)
Толумбите се наше задоволство денес.
Денес подготвуваме толумби од рерна. Тестото е исто како и за принцез крофните и еклерите.
Истурете 250 мл во тенџерето. вода и 50 гр. путер / маргарин. Ставете го на шпоретот и варете додека путерот / маргаринот не се стопи . Потоа тргнете го од шпоретот и додадете 200 гр. брашно (мек тип 400). Промешајте, па вратете се на шпоретот уште неколку минути со постојано мешање. Извадете го од шпоретот и оставете да се излади. Потоа додадете ги јајцата, едно по едно, и матете со миксер. Потребни се 4 големи или 5 помали. На крај додадете 6 гр. прашок за пециво и сè повторно изматете со миксер.
Доколку немате калап за правење толумби, можете да го ставите тестото во кеса за украсување, со неколку додатоци за украсување во форма на ѕвезда.
View this post on Instagram
Ставете хартија за печење во плехот за печење и задолжително направете простор помеѓу секоја, бидејќи таа ќе расте за време на печењето. Од оваа мерка се добиваат 2 плех за печење. Печете ги во загреана рерна на 200 ° 20 минути. Никогаш не ја отворајте рерната!
Прелив:
Во литар вода ставаме 600гр шеќер, кога ќе зоврие, готвиме околу половина час. Да биде како сируп. Кон крајот додаваме неколку парчиња лимон. Ако сакате послатко, ставете 1л. вода еден килограм шеќер и варете околу 20 минути по вриење. Топлите толумби, прелијте ги со ладен прелив.
Пријатно!