Како да направите совршени толумби ? Чекор по чекор (РЕЦЕПТ)

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Како да направите совршени толумби ? Чекор по чекор (РЕЦЕПТ)

Толумбите се наше задоволство денес.

Денес подготвуваме толумби од рерна. Тестото е исто како и за принцез крофните и еклерите.

Истурете 250 мл во тенџерето. вода и 50 гр. путер / маргарин. Ставете го на шпоретот и варете додека путерот / маргаринот не се стопи . Потоа тргнете го од шпоретот и додадете 200 гр. брашно (мек тип 400). Промешајте, па вратете се на шпоретот уште неколку минути со постојано мешање. Извадете го од шпоретот и оставете да се излади. Потоа додадете ги јајцата, едно по едно, и матете со миксер. Потребни се 4 големи или 5 помали. На крај додадете 6 гр. прашок за пециво и сè повторно изматете со миксер.

Доколку немате калап за правење толумби, можете да го ставите тестото во кеса за украсување, со неколку додатоци за украсување во форма на ѕвезда.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Didy Kitchen (@didy_kitchen)

Ставете хартија за печење во плехот за печење и задолжително направете простор помеѓу секоја, бидејќи таа ќе расте за време на печењето. Од оваа мерка се добиваат 2 плех за печење. Печете ги во загреана рерна на 200 ° 20 минути. Никогаш не ја отворајте рерната!

Прелив:

Во литар вода ставаме 600гр шеќер, кога ќе зоврие, готвиме околу половина час. Да биде како сируп. Кон крајот додаваме неколку парчиња лимон. Ако сакате послатко, ставете 1л. вода еден килограм шеќер и варете околу 20 минути по вриење. Топлите толумби, прелијте ги со ладен прелив.

Пријатно!

error: Content is protected !!