Како Да Направите Совршеното Топло Чоколадо На Француски Начин?

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Ако уживате во вкусот на чоколадо , тогаш оваа е рецептот за вас. Топла чоколада како што ја прават Французите, пробајте сами.

Состојки:

-500мл млеко
-100гр темно чоколадо
-1 лажичка шеќер
-1 цимет
-1 лажичка какао
-1 лажичка арома од ванила
-1 прст сол

Подготовка:

Загрејте го млекото во сад, додадете цимет (стапчиња) и екстракт од ванила. Кога млекото ќе зоврие, оставете го на тивок оган уште неколку минути за да подобро се чувствува вкусот на циметот. Извадете ги стапчиња цимет и додадете лажица какао и добро измешајте. Во смесата додадете малку шеќер, но и сол – како тајна состојка. Потоа додадете мелено чоколадо и постојано мешајте додека не се стопи целосно и не добиете густа смеса.

Французите обожаваат да натопуваат препечен леб во топло чоколадо, па пробајте.

Пријатно!

error: Content is protected !!