Како да научиме хиперактивно дете да ја искористи својата енергија?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Како да научиме хиперактивно дете да ја искористи својата енергија?

На прашањето „дали вашето дете е хиперактивно?“ Речиси секој родител би одговорил со „да“.

Но, пред да почнете да го казнувате вашето дете за хиперактивност и да станете очајни дека не можете да го направите тоа, треба да разберете од каде доаѓа сета таа енергија. Нестабилноста и недостатокот на внимание му отежнуваат на детето да се фокусира и честопати скока од активност на активност со неограничена енергија.

Најголемиот проблем со хиперактивното однесување е тоа што детето може да има потешкотии да седи мирно и да внимава. Исто така, таквите деца дејствуваат импулсивно, многу побрзо отколку што треба да размислат за проблемот. Она што треба да го знаете како родител е како да го смирите вашето дете и да му помогнете да се фокусира. Во нашата галерија ви пренесуваме неколку корисни совети во оваа област.

1. ОГРАНИЧЕТЕ ГО ПРИСТАП ДО УРЕДИ КАКО ТВ, ТЕЛЕФОН, ТАБЛЕТ

Сите ние секојдневно доживуваме огромно ниво на медиумска стимулација, свесни дека тоа не е добро. Сепак, такво нешто е особено штетно за децата. Вашата најважна работа е да го ограничите времето што вашето дете го поминува пред компјутер, ТВ и со телефон и таблет во рака. Експертите советуваат дека децата во никој случај не треба да имаат телевизор во својата соба, бидејќи доколку од мали се изложени на медиумска стимулација може да развијат многу сериозни симптоми на нарушување на вниманието. Ова особено важи за хиперактивните деца бидејќи тие треба да трошат и канализираат енергија, а не да ја потиснуваат гледајќи во екранот.

2. ОГРАНИЧЕТЕ ГО ПРИСТАП ДО УРЕДИ КАКО ТВ, ТЕЛЕФОН, ТАБЛЕТ

Сите ние секојдневно доживуваме огромно ниво на медиумска стимулација, свесни дека тоа не е добро. Сепак, такво нешто е особено штетно за децата. Вашата најважна работа е да го ограничите времето што вашето дете го поминува пред компјутер, ТВ и со телефон и таблет во рака. Експертите советуваат дека децата во никој случај не треба да имаат телевизор во својата соба, бидејќи доколку од мали се изложени на медиумска стимулација може да развијат многу сериозни симптоми на нарушување на вниманието. Ова особено важи за хиперактивните деца бидејќи тие треба да трошат и канализираат енергија, а не да ја потиснуваат гледајќи во екранот.

3. ПОМОГНЕТЕ МУ ДА ЈА ИСКАЖИ СВОЈАТА КРЕАТИВНОСТ

Понекогаш децата се хиперактивни бидејќи не знаат како да ги изразат своите чувства и креативност. Уметноста и разните занаети можат да им помогнат да останат фокусирани и да ги откријат своите мисли, чувства и идеи на светот. Прво, дознајте во што најмногу ужива вашето дете. Тоа може да биде сè, од сликање, преку обработка на дрво, до плетење или обликување на глина. Потоа помогнете му да ја претвори својата креативност во нешто опипливо. Преку уметноста, детето ќе научи да ја канализира својата енергија.

4. СМИСЛЕТЕ АКТИВНОСТ НА ОТВОРЕНО

Нема ништо подобро од свеж воздух и активности на отворено за децата. Ако имате двор, погрижете се вашето дете да поминува најмалку 15 минути дневно надвор и покрај високите или ниските температури. Можете да играте фудбал заедно, да поставите шатор и да се преправате дека кампувате или да дизајнирате патека за трчање што ќе ја претвори енергијата на вашето дете во нешто позитивно. Доколку живеете во стан, детските паркови со рамки за качување и други уреди се вашата секојдневна станица. Исто така, секогаш можете да ги носите вашите деца на лизгање во текот на зимата, да возат велосипед во лето или да ги научите да возат ролери.

error: Content is protected !!