Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Слични

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Што се обидува да ви каже однесувањето на вашето куче?

Што се обидува да ви каже однесувањето на вашето...

Сподели

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Дали отворената комуникација ни дава простор да се жалиме?

Што навистина значи да се жалите на вашиот сопруг и како да го спречите тоа, особено ако тоа стане токсично за него? Отворената комуникација значи дека парот во врска може да го изрази својот гнев, задоволство и други чувства, но не и да се исклучува еден со друг, со што ја изразува својата фрустрација.

За да се создаде транспарентна комуникација, двете страни мора активно да работат на слушање на другиот кога тој зборува. Меѓутоа, ако почнете постојано да се жалите или да му наредувате на сопругот, знаете дека навлегувате на територијата на жалење. Ако се препуштите на жалење, се спречувате себеси да имате пристоен разговор, без да барате начин да ја префрлите вината од себе. Доколку сакате да знаете како да го спречите овој облик на однесување, прочитајте ги нашите совети.

Заменете го постојаното викање со јасни гестови

Ако постојано викате или ѝ му се обраќате на сопругот со лут тон, нема да направите ништо за да ја подобрите вашата врска. Кога сакате вашиот сопруг да направи нешто, кревањето глас не е начин да го постигнете тоа. На пример, ако побарате од вашиот сопруг да ја поправи славината што протекува, а тој не дојде на време за да го стори тоа, голема е веројатноста дека ќе се препуштите на тоа да се жалите. Наместо да викате, потсетете го со нежен тон дека треба да го поправи. Подгответе му алатка и бакнете го во знак на охрабрување. Вашата реакција ќе го шокира.

Присвоете потсетници сочинети од еден збор

Повеќето од оние кои се жалат не го добиваат преку ноќ. Досаѓањето се раѓа со секојдневната пракса, а со текот на времето, она што вие самите некогаш мислевте дека се жалите станува ваш начин да го изразите вашето мислење. Еден начин да престанете да се жалите е да го ограничите бројот на зборови што ги користите кога барате помош од вашиот сопружник. Наместо да кажете: „Дали заборави повторно да ги земеш алиштата?“, едноставно кажете „Драги, перална“. Наместо да звучите како скршена плоча, ќе бидете како суптилен будилник.

Дозволете му на сопругот да ги извршува обврските во согласност со неговиот распоред

Себично е да се претпостави дека вашиот сопружник ќе биде достапен да ги извршува домашните работи во време што ви одговара. Веројатно правите различни работи, а работите и дома ги правите со индивидуално темпо. Наместо да му доделите задачи на вашиот сопруг како што ви одговара, размислете за неговиот распоред и вклучете ги задачите во него. Кога ќе види дека сте спремни да му дозволите да работи со свое темпо, ќе го прекинете маѓепсаниот круг на жалење.

Наместо да давате постојано наредби, прашајте го вашиот сопруг дали може нешто да направи 

Друг лесен начин да комуницирате со вашиот сопружник на продуктивен начин и да го добиете она што го сакате од него без да се жалите е прво да го прашате дали може да направи нешто. Наместо бескрајно да зборувате за работата што треба да се заврши во текот на денот, едноставно прашајте го вашиот сопруг дали има време да ви помогне во нешто, на начин со почит.

error: Content is protected !!