Како да се борите против лутина – 10 правила на Тим Селдин

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Сподели

Како да се борите против лутина – 10 правила на Тим Селдин.

Во раното детство, кризите се како бура – лесно се препознаваат, но само кога е предоцна. Само неколку минути порано, лицето на вашето тригодишно дете беше светло и насмеано, а сега тој лежи на подот и неутешно плаче. Што се случи?

Современиот збор за оваа состојба е „лутина“.

Лутината може да се случи во секое време, на кое било место – но по правило – во погрешно време и на погрешно место. Во такви моменти, понекогаш и детето и родителот ја губат контролата и важно е „барем еден од нив да е возрасен“, потсетува Тим Селдин (претседател на фондацијата Монтесори) во својата книга „Како да воспитаме неверојатно дете – метод Монтесори “.

Веднаш штом ќе ја потиснете желбата да ја прекинете хистеријата со казна или извици, мора да се обидете да го разберете изворот на проблемот. Тимот на Селдин вели дека се фокусирате на следниве две опции:

1. Детето е уморно, гладно или не се чувствува добро;

2. Детето проверува до каде може да стигне, каде се границите и како ќе реагирате.

Очигледно е дека во првиот случај, “третманот” е едноставен – обезбедете брза храна, одмор или лекар. Но, друг вид на излив е, во пракса, борба за надмоќ и бара пофлексибилен одговор.

Детето на прв поглед вреска и покажува лутина поради играчка или чоколадо, но тоа всушност ги проверува границите. До каде може да оди? Дали ќе му купите што сака, само за да не се фрли на подот во пазар или продавница за играчки?

Ако го направите тоа, детето ќе научи да работи на свој начин. Еве што ве советува да направите Тим Селдин:

1. Не обидувајте се да решите проблем пред публика. Однесете го детето некаде каде што ќе бидете сами.

2. Не го решавајте проблемот додека трае хистеријата – обидете се да го привлечете неговото внимание.

3. Ако горенаведените тактики не успеат, повлечете се и оставете го детето да ве побара, освен ако не му се загрози здравјето.

4. Зборувајте со смирувачки глас, но потенцирајте дека правилата се такви какви што се.

5. Не прибегнувајте кон закани и казни, овие тактики само ја влошуваат емоционалната криза.

6. Не обидувајте се да го посрамотите или исмевате вашето дете за однесување. Ова ќе му даде лош пример.

7. За да спречите такви ситуации, секогаш разговарајте со вашето дете за тоа што ќе се случи (каде ќе одите, што ќе купите…) и држете се до планот – детето е помирно кога е запознаена со „програмата“.

8. Создадете ситуации кога тој може да избере – дури и помеѓу две претходно одобрени капи или мени за ручек.

9. Нагласете ја неговата независност. Тоа ќе направи да се чувствува како возрасен.

10. Кажете „НЕ“ на глас само кога е навистина важно – кога постојат ситуации што можат да го загрозат вашето здравје или постои опасност од премногу штета.

error: Content is protected !!