Како да се испланира продуктивен ден според активноста на хормони?

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Како да се испланира продуктивен ден според активноста на хормони?

Често се зборува за важноста на хормоните и нивната рамнотежа во нашето тело – тие го контролираат нашето расположение, можноста за оплодување и други важни предмети за функционирање. Телото е многу комплицирана „машина“ и секој од хормоните има своја улога, и се активира само во одредено време. Ако знаете кога хормонот е најактивен, можно е денот да ви биде попродуктивен.

Станувањето пред 6 часот наутро произведува серотонин

– Хормон на среќата , од шест часот нивото на кортизол, хормон кој го подготвува нашето тело за активна будност, расте и свеста е целосно вклучена, па ова може да биде идеално време за пишување утврдувајте планови за тој ден и донесувајте важни одлуки.

Вежбање и консумирање на најмалку 700 ml течност наутро ќе им помогне на хормоните на стресот да се „смират“.

Од седум часот наутро мелатотнин

– Т.н. хормонот за спиење престанува да се произведува , а за 8 часа се активни полови хормони , стероиди кои формираат мускулна маса. Време е за вежбање, гимнастика или други активности како што се, на пример, работа за проширување на семејството.

Од 10 часот наутро до 2 часот попладне

-DHEA е најактивен, хормон одговорен за памтење , внимание и сеќавање, па затоа е најдобро време за ментални активности.

Од два до четири часот попладне

-Обично се чувствувате поспани, а потоа идеално време за попладневна дремка е околу 20 минути, бидејќи најактивниот хормон за раст и убавина е во овој период.

Од 17 часот

-Кортизолот почнува да опаѓа и најдобро е да се остават важни одлуки за следниот ден.

Мелатонинот започнува повторно да се лачи во 21 часот

-Односно температурата на телото паѓа и посакувате прегратка и топлина.

Од 22 часа, се ослободува ендорфин

-Спиењето ќе биде придружено со најпријатни сензации ако спиете во ова време. Дневниот стрес заврши, телото е подготвено за рестартирање. Вредноста на спиењето од 22:00 до 4:00 часот е максимална . Недостатокот на сон во овој интервал е фатален.

Од два часот по полноќ

-Повторно се активира хормонот за раст, односно хормонот за убавина. Благодарение на него, децата „летаат во сон“, а возрасните остануваат убави, со силни коски и квалитетни мускули.

error: Content is protected !!