Како да се избегне токсичната страна на социјалните мрежи

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Сите сме зависни од социјалните мрежи. Колку пати сте се фатиле да влезете повторно доста рефлексно кога ќе излезете од апликацијата Instagram? Дали некогаш ви се појавило известувањето „сите сте фатени“, што значи дека сте ги прегледале сите објави од над илјада луѓе што ги следите? Или дека сте купиле кафе што не го пиевте во тоа време, но картонска чаша за одвојување одговараше на вашата облека и навистина сакавте да напишете # Добро УтроСкопје? Не само што создаваме содржина што е лажна во 60 проценти од случаите, туку и ја гледаме. Постојано, сите оние пастелни профили на Инстаграм нè уверуваат дека животот е исто толку прекрасно хармоничен и совршен за нив, а потоа во недела навечер се прашуваме што не е во ред со нас, кога таков живот не заобиколи?

Колку што социјалните мрежи имаат добри страни, како што се добра платформа за развој на бизнисот, за комуникација, за инспирација – тие имаат свои токсични страни што можат, ако не внимаваме, да не отрујат. За да не се случи ова, ви донесуваме начини да се справите со сите лоши страни што ни ги донесе оваа модерна зависност.

Само следете ги страните што прават да се чувствувате добро

Ако страната ви носи немир и незадоволство – едноставно не следете ги. Додека не сфатите дека нивна работа е да го направат денот, месецот и животот да изгледаат совршени, едноставно да ги заобиколат. Следете ги страниците што ќе ве насмеат, следете ги мачките што играат тркало или кучињата кои се гушкаат со бебињата. Цитати за филмови, дизајн на ентериер, вашите омилени брендови… Социјалните мрежи имаат толку многу забава што не смееме да дозволиме малку што нè убива да доминира во поимот. Само никогаш не заборавајте дека никој не објавува слики кога му е тешко.

Не влегувај во дискусии

Ух, ова е едноставно полесно да се каже отколку да се направи. Ова се однесува главно на социјалната мрежа Фејсбук, каде што под дневни вести, реклами или фотографии, секојдневно се иницираат многу бесмислени дискусии за актуелни (или антички) теми. Понекогаш ќе ви биде тешко да се контролирате и да не реагирате на човечката глупост. Но, тоа е навистина најдоброто нешто што можете да го направите за себе. Не обидувајте се да убедите никого дека земјата не е рамна плоча, бидејќи нема да можете да ја убедите личноста на која објаснувате и ќе се нервирате што го потрошивте вашето време и расправии за нешто што навистина не е вреди. Во исто време, ќе се нервирате и ќе размислувате за тоа цел ден, и токму таму лежи целата токсичност на социјалните мрежи.

Деактивирајте ги некое време

Ако ништо од ова не помага социјалните мрежи да влијаат врз вас, можеби е време да се одморите од нив. Одморете се и видете колку може да биде ослободително. Социјалните мрежи треба да се користат како забава, како погодни за развој на бизнисот, како средство за комуникација – но ништо повеќе од тоа. Ако ви помогнат да ги негувате своите комплекси, ако се споредувате со другите, ако по 15 минути лизгање не се чувствувате пријатно во кожата, деактивирајте ги некое време, посветете се на реалниот свет и потсетете се дека виртуелниот живот е само нереалност.

error: Content is protected !!