Како да се ослободите од инсулинската резистенција со правилна исхрана?

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Се почесто во канцеларијата имам пациенти кои доаѓаат со дијагноза на инсулинска резистенција, но има и поголем број на пациенти кои доаѓаат на нутриционистички преглед за да откријат дека имаат инсулинска резистенција.

Новогодишните празници, седењето дома и недостаток на физичка активност со богата трпеза со колачи и други слатки се само повеќе причини да се напише на оваа тема.

Што е инсулинска резистенција?

Отпорност на инсулин е нарушување во метаболизмот на човечкото тело кое се карактеризира со несоодветен одговор на клетките на дејството на инсулин секретиран во крвотокот од клетките на панкреасот.

Инсулинот е хормон кој го лачи ендокриниот дел од панкреасот и дозволува влегување на глукоза, т.е. шеќер во клетки, како и понатамошен метаболизам на шеќер. Кога се јавува инсулинска резистенција, постои ситуација кога клетките не реагираат на инсулин, нема распаѓање на гликозата во крвта и пациентот прво има покачен инсулин и наскоро покачен шеќер во крвта. Сето ова резултира во хиперинсулинемија, метаболен синдром и на крајот дијабетес.

Пред појавата на покачен инсулин во крвта, т.е. хиперинсулинемија се јавува:

  • Зголемено ниво на триглицерид во крвта
  • Високи нивоа на урична киселина во крвта
  • Атеросклероза на крвни садови
  • Дебелина
  • Хипертензија – висок крвен притисок, повисок од 140/90 mmHg

Колку побрзо се дијагностицира хиперинсулинемија и се преземаат сите мерки за да се намали количината на инсулин во крвта и да се нормализира лачењето на инсулин од панкреасот, ова може да спречи појава на дијабетес. Времето кога само нивото на инсулин во крвта е покачено, а вредноста на шеќерот во крвта е сè уште во нормални вредности, е времето кога е потребно да се реагира затоа што на тој начин може да се спречи дијабетесот.

Отпорноста на инсулин е еден од водечките фактори на ризик за развој на дијабетес мелитус тип 2, гестациски дијабетес (дијабетес од бременост) и предијабетес (состојба во која нивото на шеќер во крвта е високо, но не е доволно за да се смета за дијабетес).

Кои се причините за инсулинска резистенција?

Не е познато која е точната причина за инсулинска резистенција. Досега се спроведени бројни студии и може да се каже дека постојат многу различни фактори кои самостојно, но исто така и заедно, можат да доведат до оваа состојба. Наследен фактор е многу важен и го зголемува ризикот од развој на инсулинска резистенција и дијабетес или хипертензија и метаболен синдром.

Покрај наследните фактори, постојат и други кои честопати можат да предизвикаат развој на инсулинска резистенција. Willе набројам само неколку од нив:

Зголемување на телесната тежина со забелешка дека зголемувањето на телесната тежина во абдоминалната област е еден од класичните знаци кои сугерираат на инсулинска резистенција. Висцерална акумулација на масно ткиво во стомакот и акумулација на триглицериди во не-масно ткиво, особено во мускулите и црниот дроб, придонесува за развој на дијабетес тип 2. Се смета дека скоро 600 гени се поврзани со дебелина. Во годините што доаѓаат како во тек се бројни студии;

Исхрана богата со јаглехидрати , особено едноставни шеќери, т.е. слатки, колачи, пици, пити;

Седентарен начин на живот, односно намалена физичка активност. Мажите со помалку фитнес имале 3,7 пати поголема веројатност да развијат дијабетес отколку оние кои биле во форма;

Внесувањето на високи дози на стероидни хормони за подолг временски период може да биде причина за инсулинска резистенција;

Хроничен стрес;

Кушингов синдром;

Синдром на полицистични јајници.
Веќе еден од овие фактори може да доведе до развој на инсулинска резистенција, но кога ќе се комбинираат неколку фактори, се гарантира состојба на инсулинска резистенција.

 

error: Content is protected !!