ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

Како да се решите од мувлата во вашиот станбен простор?

Како да се решите од мувлата во вашиот станбен простор?

Мувлата како појава може да претставува сериозна закана за вашето здравје. Мувлата во нашиот животен простор е честа појава која може да ве загрози и вас и вашите блиски.

За да се справите со овој проблем потребно е да го пронајдете нејзиниот причинител.

Зошто мувлата во вашиот станбен простор е штетна и кои проблеми може да ги создаде?

Покрај прашината, мувлата претставува реален проблем за вашиот животен простор. Спорите на мувлата се наоѓаат насекаде и неможат така лесно да се уништат. Се наоѓаат во воздухот, а посебно кога е топла и влажна средина. Тие предизвикуваат кивање, астма како и воспаленија кои се слични на бактериите и вирусите.

Вистински причини за појавување на мувла

Кога станува збор за отстранување на мувла морате најпрвин да го откриете причинителот за појавување на мувла.

-Taa може да се појави поради лоша хидроизолација па од таа причина влагата во станбениот простор доаѓа однадвор.

Покрај квалитетната изолација која се става однадвор може да се додаде дека важен е и фасадниот слој кој се нанесува како завршница. Фасадниот слој кој се става како завршна фаза треба да биде пропустлив на пареа за да може да се спречи задржувањето на влагата во конструкцијата.

-Влажноста на воздухот се зголемува поради начинот на вашиот живот односно преку практикување на готвењето, перењето, пареата од тоалетот и слично.

Во вашиот стамбен простор на дневно ниво настануваат до 10 литри на влага. Мувлата расте на влажна површина.

Каде се појавува мувлата?

Мувлата најчесто сепојавува на северните ѕидови, бидејќи тие се најстудените во станбениот простор. Влажниот и топлиот воздух кога ќе дојдат во допир со ладниот ѕид многу брзо се изладува. Од него се издвојува влагата и се задржува на ѕидот. Кога тој ѕид ќе стане влажен, температурата станува иделана потпора да се појави мувла.

Ова се случува во зима кога станот се стоплува. Како за пример можеме да кажеме, ако температурата на воздухот во затворениот простор е 20 целизиуси, а влажноста на воздухот е под 60% температурата на кондензацијата ќе изнесува 13 целзиуси.

Мувлата се појавува на ѕидовите кои се полади од температурата на кондензирање.
Релативната влажност на станот треба да биде помеѓу 40 и 60 проценти. Повисоката влажност е одлична за мувлата, а кога пак влажноста на воздухот е над 80 проценти се создаваат нови поволни услови за мувлата.

Понатаму, и мувлата се појавува и на топлотни мостови. Тоа се местата во објектот како што се терасите или ќошињата кои се лошо изолирани. Кондензацијата на водената пареа се појавува поради високите температури во средината.

Во аглите воздухот се задршува и не циркулира доволно а сето тоа поради недоволното кружење на воздухот.

Со оглед на фактот дека за појава на кондензацијата, виновникот е влажниот воздух можете да преземете нешто заради превентива и тоа:

-Редовно проветрувајте ја бањата

-Редовно користете аспиратор во којната а особено во текот на готвењето

-Редовоно проветрувајте ги сите простории

Клучен момент е проветрувањето на просториите. Некој практикува тоа да го прави три пати на ден, а некој пак и до пет пати на ден. Просториите треба да се проветруваат секогаш кога ќе станете од спиење.

Како да се справите со мувлата?

Мувлата можете да ја отстрануте со адекватно хемиско средство. Во продавница можете да најдете емулзија за справување со мувла. Оваа емулзија ставете ја на местата на кои почнала да се појавува мувлата.

Кога мувлата ќе се отстрани морате да се ослобоите и од нејзиниот причинител, бидејќи секое останато решение ќе биде само привремено. Може да се каже дека практично решение е е вградување на систем за вентилација и истиот е подобар од отворање на прозорци.

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!