Како да се справите со дете кое има исклучително силна волја?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Што се обидува да ви каже однесувањето на вашето куче?

Што се обидува да ви каже однесувањето на вашето...

Сподели

Како да се справите со дете кое има исклучително силна волја?

Да се ​​биде родител на дете со силна волја не е за слабите меѓу нас.

Шегата на страна, навистина е тешко да се носите со дете кое по секоја цена не се откажува од своите намери. Вие сте тука да едуцирате, да бидете поддршка и пример на вашето дете, без разлика колку е силен и единствен неговиот темперамент.

Детето кое има силна волја е непоколебливо во своите желби и ќе направи се што е потребно за да ги оствари. Ќе ги тестира вашите граници, ќе ве предизвикува на секој чекор и често ќе покажува изливи на гнев. Како што растат, ваквите деца стануваат невозможни прво да разговараат и да се договорат, а потоа да ве слушаат за било што. Поради оваа причина, важно е да научите како да се однесувате со дете кое има исклучително силна волја.

Обезбете им физичка активност

Ќе изгледа неверојатно, но ако вашето дете со силна волја прекрши едно од правилата што сте ги поставиле, 20 круга трчање во дворот ќе имаат поголем ефект врз него отколку да седи во агол по казната. Физичката активност влијае на децата со силна волја речиси исто како и хиперактивните деца. Тие го гледаат како излез за целата енергија што ја имаат, а доколку не можат физички да ја консумираат, тоа ќе се манифестира како излив на гнев. Погрижете се секогаш да имате планирана дневна физичка активност за вашето дете.

Предизвикајте ги

Сигурно знаете дека децата со силна волја се одлични во предизвиците. Ако им кажете дека има нешто што не можат да го направат, ќе направат се што е во нивна моќ за да ви докажат дека не сте во право. Само треба да бидете малку креативни и да го искористите тоа на позитивен начин. Можете да побарате од вашето дете да направи нешто 100 пати, но многу се мали шансите тоа да се случи доколку тоа што тој навистина не го сака. Меѓутоа, ако го претставите како предизвик, ќе забележите дека е заглавен како пушка. „Се обложувам дека не можеш да се облечеш за една минута“ или „Се тркам со тебе, кој ќе ти облече пижами“ се само некои од предизвиците што можете да ги испробате.

Дозволете им да бидат независни

Дури и кога се многу мали, децата кои имаат силна волја навистина знаат што сакаат и ќе биде многу тешко да ги измамат со нешто друго. Ако сака само да ја намести масата или да направи матени јајца за појадок, оставете го да го направи тоа. Ставете стол до шпоретот и надгледувајте го подготвувањето на појадокот, но не заборавајте да дозволите тоа да биде независно. Иако изгледа лудо да му дозволите на тригодишното дете да прави појадок „само“, за неговата психа тоа е попаметен избор од конфликтот. Ние се стремиме цел живот да ги учиме децата да бидат понезависни, а кога имате дете со силна волја, истото се случува само малку порано.

error: Content is protected !!