Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

5 причини зошто секогаш се чувствувате уморни

5 причини зошто секогаш се чувствувате уморни. Дали се чувствувате...

Сподели

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да не Ве навредуваат туѓите навреди – заштитете го срцето од отровните стрели!

Здрава комуникација, без негативност и навреди е неопходна за развој на односи од секаков вид, партнерски, пријателски, колегијални, семејни. Меѓутоа, во текот на животот често се соочуваме со токсична комуникација во која доминираат навредите, на кои често враќаме со навреди и потоа тој оган се пали, додека не се повреди вашето и туѓото срце. Навредите се отров во комуникацијата, а за жал денес можеме да ги слушнеме од луѓе кои не ги познаваме. Тоа се навреди на сметка на изгледот, однесувањето, ставовите, одлуките и секоја од нив може да остави лузна на душата.

Како тогаш да се заштитите од нив?

Еден од начините е исцелителната способност за простување.

Простувањето е откажување од огорченост, омраза и осуда. Кога простуваме, ја покажуваме само нашата големина, се заштитуваме од понатамошниот развој на негативна комуникација и токсична енергија, а огорченоста ја заменуваме со љубов. Вистина е дека простувањето генерално не е лесно и дека понекогаш е тешко да се прости, но важно е да се разбере дека простувањето не значи дека сè уште сте во контакт со некого. Исто така, простувањето не значи дека одредени дела треба да останат неказнети. Кога ќе простите некому, направете го тоа за себе. Се додека носите горчина во себе поради расправија или навреда, тоа ќе ве изеде одвнатре.

Кога знаеме да простиме и да продолжиме понатаму, но од срце, тогаш тој товар се отстранува, се рушат ѕидовите од нашата душа и повторно сме слободни. Експертите за емоции честопати велат дека понекогаш треба да се вратиме во времето и да простиме, и на другите и на самите себе, за да можеме да создадеме подобра иднина. Во ситуации кога е можно да се направи тоа, простувањето е исцелување.

Друг начин да се заштитите од навреди е да ги знаете и да бидете свесни за вашите права и да се борите за нив.

Не треба да се срамите да го направите ова – имате свои права и секогаш покажувате дека некои граници не можат да се преминат. Обично човекот се однесува или како лош господар или како љубезен слуга, но вие треба да бидете гостољубив господар на ситуацијата – не дозволувајте да бидете понижувани и не понижувајте ги другите.

Ако сакаме да избегнеме токсични врски и навреди, тогаш треба да ставиме крај на прекумерната зависност од некоја личност. Ако непромислено се потпираме на друга личност, станеме зависни од него, му дозволуваме да располага со нашите ресурси, енергија и неконтролирано да ги користи нашите чувства, тој сè повеќе ќе ја користи ситуацијата. Избегнувајте врска која предизвикува зависност, но развијте квалитетен однос со себе. Кога знаете да се сакате искрено и здраво, тогаш полесно ќе воспоставите таква врска со другите.

И што е најважно – За да не бидете навредени, треба да имате хармонична внатрешна состојба.

Преку љубовта човекот стекнува целосна внатрешна независност од светот. Тогаш никој не може да не навреди. Постојано работете на себе, личниот развој, негувајте го својот мир и способности. Бидете лојални на себе!

error: Content is protected !!