Како да смирите дете што плаче додека сте нервозни: Психотерапевт открива реченици што прават „чуда“

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Како да смирите дете што плаче додека сте нервозни: Психотерапевт открива реченици што прават „чуда“.

Однесувањето на детето зависи многу од тоа колку е задоволен родителот и каков пристап има во комуникацијата.

На помладите деца им е тешко да ги вербализираат своите потреби, а тоа понекогаш може да создаде фрустрација кај родителите , бидејќи тие не се најбезбедни да ги следат потребите на нивните малечки на правилен начин, на кои им е тешко да изразат како се чувствуваат.

Како и да е, каква комуникација ќе имаат најмногу со нив, се разбира, зависи од родителите и трпеливоста што ја имаат.

– Ако покажете дека имате време, дека не сте нервозни и трпеливо учествувате во обидите на децата да кажат што сакаат, децата ќе го почувствуваат тоа и ќе бидат поохрабрени и побезбедни во обидите за вербализација.

Основен предуслов е детето да чувствува задоволство и среќа, родителот да биде задоволен.

Малите деца непогрешливо ги препознаваат условите во кои се наоѓаат нивните родители – нервоза, незадоволство … Затоа психолозите често велат дека среќните деца ги воспитуваат задоволни родители.

– Децата многу брзо ги препознаваат лажните авторитети што мајките и татковците се обидуваат да ги изградат со кренат тон или некаков молк. Порано или подоцна, тие ќе му наштетат и на почетокот ќе имаат страв, затоа што родителот е посилен и посилен, но затоа пред пубертетот ќе имате сериозен контраст и непослушно дете.

Децата учат од примерот

Добро познат факт дека децата учат од модели и примери .

– Можете да им кажете што сакате, но нема да има некој посебен ефект врз нив, ако самите не се придржувате до тоа.

На пример, ќе му кажете на вашето дете да не пие газирани сокови, додека истиот нездрав пијалок го истурате во чаша.

Детето може да се покорува во тој момент, но во следниот нема да помисли дека е нездраво, затоа што мама или тато пијат, а тие се тие што знаат што е добро. Овие контрадикторни пораки помеѓу зборовите и однесувањето често ги збунуваат децата.

Родителите се преоптеретени со обврски и секојдневен живот и дека не е секогаш лесно да се најде време и трпеливост за барањата и потребите на децата.

– Децата треба да поминат многу време со вас, особено до седум-осум години. Но, понекогаш обврските ве спречуваат да го сторите тоа. Најважно е да го поминете тоа време квалитетно и да се поврзете едни со други што е можно подобро . Ова ќе ви помогне да ги следите инстинктите на вашите родители во комуникацијата со децата, и тие честопати се непогрешливи.

– Охрабрете ги вашите најмали да разговараат со вас. Основете ја комуникацијата на пофалби . Сите ние подобро одговараме на пофалби отколку на критики . Запомнете како реагиравте на критиките, и ако тоа предизвика негативни емоции кај вас, како што се лутина и бес, бидете сигурни дека и вашето дете ќе реагира слично .

Родител кој постојано малтретира и критикува деца, му испраќа порака на детето дека не е доволно вреден и дека е неспособен, што го става во ситуација да стане несигурен и да не го реализира својот целосен потенцијал.

– Ако веќе му замеривте и сакате да го критикувате, сторете го тоа за да не се срами . Кажете, на пример: „ Сине, ти си добро момче, но она што го стори сега не е убаво. “ Зборувајте за непријатната ситуација, а забелешката на овој начин ќе даде многу подобар резултат .

Прашајте го вашето дете за мислење

Важно е родителот да реагира смирено во ситуации кога детето е раздразливо.

– Вие сте повеќе свесни за овие мали суштества и можете да ги контролирате расположението и емоциите. Ако дете плаче и сте нервозни, тоа уште повеќе ја апсорбира вашата емоција, затоа променете го однесувањето и расположението. Штом го почувствува вашиот мир, малото ќе стане помирно.

Наместо да викате на дете кое плаче поради одредена фрустрација, бидејќи да речеме дека сега не може да јаде друг сладолед, спуштете го вашиот глас и погледнете го детето право во очи и објасни му зошто може ‘ сега јадеме сладолед, па да го однесеме во паркот или во дворот каде што ќе го сврти вниманието од лутина .

Поповиќ истакнува дека е важно родителите да не воспоставуваат авторитет врз агресијата, односно врз моќта, затоа што тие се посилни и постари, затоа што на тој начин испраќаат порака дека оној што е посилен може да прави што сака.

– Вклучете ги децата во секојдневниот живот и помогнете им да се чувствуваат важни. Побарајте од нив совет за одлука што ја донесувате . Важно е да им се даде значење на нивното мислење, бидејќи на тој начин им давате чувство на вредност . Е имаат чувство дека се почитувани, а потоа ќе ги почитуваат и другите и нивното мислење.

error: Content is protected !!