Како да создадете добра утринска рутина за вашето дете?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Како да создадете добра утринска рутина за вашето дете?

Родителите на мали деца многу добро знаат колку можат да бидат хаотични наутро.

Денот го започнувате со бесконечна борба за превласт и ви се чини дека ништо не ви оди како што треба. И додека се обидувате да ги средите себе си и детето и куќата пред да одите на работа и да го оставите во градинка, се чини дека вашето дете има различни планови. Сè што ви треба е малку соработка од вашите деца, а триковите што ќе ги споделиме со вас денес ќе ги направат утрата помирни.

Клучот за мирно утро се рефлектира во тоа да им се даде на децата можност да го прават она што го сакаат за кратко време во текот на утрото. Кога тоа ќе стане рутина, децата ќе бидат многу поподготвени да ви се придружат во подготвувањето и напуштањето на куќата. Без разлика дали станува збор за цртани филмови додека се облекувате или нешто друго, важно е детето да знае дека она што го сака ќе го игра.

Подгответе што е можно повеќе работи претходната ноќ

Овој пристап во голема мера ќе го направи вашето утро помалку стресно. Подгответе ја облеката ваша и на вашето дете претходната вечер, како и планот за појадок. Исто така спакувајте работи во ранецот на вашето дете и сите важни работи за работа во торбата што ја носите.

Пред спиење кажете му на детето што го очекува утре

Ако поради некоја причина станавте порано затоа што имате дополнителни обврски, истакнете му го на вашето дете на време. Важно е да знае што го чека наутро. Ако е можно, додадете неколку интересни активности за да може детето полесно да ја прифати промената.

Обидете се вашето дете да е наспиено

Дете кое спиело доволно ќе ви донесе помалку проблеми да се разбудите и да се подготвите да ја напуштите куќата. Децата од предучилишна возраст, како и сите од помлада училишна возраст, ќе мора да си легнат порано, односно во периодот од 19 до 20 часот, за да спијат доволно до 07-08 следното утро.

Разбудете се пред вашето дете

Можеби ви е тешко да се разбудите наутро и да станете од кревет, но ако станете пред вашето дете, ќе имате голема предност. Може да го искористите ова време за да пиете кафе и да подготвувате појадок, така што ќе имате помалку работа кога детето ќе се разбуди.

Разбудете го вашето дете со бакнежи и прегратки

Воениот принцип на будење не задоволува никого, а најмалку децата. Затоа, одвојте неколку минути да се гушкате и да се бакнувате во кревет за да го разбудите вашето дете.

error: Content is protected !!