Како музиката делува на луѓето? Пет причини зошто да слушате

Слични

Како „инфлуенсер“ стана грд збор?

Како „инфлуенсер“ стана грд збор? Ако го отворите делот за...

6 токсични особини на емоционално незрели личности

6 токсични особини на емоционално незрели личности. Шокантно е колку...

Сподели

Како музиката делува на луѓето? Пет причини зошто да слушате.

Музиката е едно од најголемите задоволства во животот за многумина од нас.

Таа позитивно влијае на нашето расположение и мотивација и ни дава утеха кога се чувствуваме лошо. Во текот на последните неколку децении, истражувачите се обидуваа да откријат која е вистинската цел на музиката во нашите животи и зошто се обраќаме кон неа и во добро и во зло.

Зошто треба да слушаме музика?

Тоа ни дава задоволство

Слушањето музика ги активира деловите на нашиот мозок кои се одговорни за чувството на задоволство. Истиот мозочно-хемиски систем ни овозможува, на пример, да чувствуваме задоволство од сексот и од храната. Сепак, има и луѓе кои се доста рамнодушни кон музиката. Тие сочинуваат околу 2% од нив во светската популација, и, според медицинскиот речник, страдаат од музичка анхедонија.

Музиката го регулира нашето расположение

Многу луѓе слушаат музика за да се извлечат од своите проблеми, барем за некое време. Сепак, тоа не е единствениот начин на кој се регулира нашето расположение. Кога сакаме да се опуштиме, често, свириме музика со побавно темпо. Слушаме брза и енергична музика, кога, на пример, вежбаме или кога ни треба нешто за да нè разбуди за денот што е пред нас, исполнет со обврски. Исто така, вообичаено е луѓето да слушаат одреден музички жанр кога сакаат да ја зголемат концентрацијата.

Со слушање музика стануваме носталгични

Некои песни понекогаш нè враќаат во времето кога ги слушнавме, особено ако се случи за време на важен ден за нас. Тие ја будат во нас носталгијата за минатото и нè потсетуваат на луѓе кои, за жал, повеќе не се во нашите животи. Луѓето, меѓу другото, се сеќаваат на песни од родендени, на летни одмори со пријателите, свадби, први состаноци и разни годишнини.

Уживаме во естетските квалитети на музиката

Луѓето свират на музички инструменти, пред сè, за да се восхитуваат на нејзината убавина. Имаме чувство за слух и некои вродени или научени критериуми според кои можеме да разликуваме музика од едноставна низа неповрзани звуци. Затоа, не уживаме во музиката само кога нејзиниот ритам нè тера да танцуваме или кога мелодијата нè поттикнува да ја пееме. Многумина од нас се во состојба да го имаат задоволството да слушаат музика, дури и тогаш кога не реагираат на неа, на кој било начин. Ова се случува, на пример, кога во живо слушаме концерт со класична музика или кога ги слушаме песните од албумот што ни е драг, со слушалки во ушите, во топлината на нашиот дом.

Музиката што ја слушаме е дел од нашиот идентитет

Оваа причина за слушање музика е особено забележлива кај младите луѓе, кои често се групираат во различни кампови, врз основа на нивниот омилен музички жанр. Така, некогаш имавме: дизели, падобранци, металци, панкери, рокери, хипстери, емоџи и клабери. Не се сомневаме дека новите генерации измислиле повеќе нови групи, чиј идентитет, меѓу другото, ја дефинира и љубовта кон одреден музички жанр.

error: Content is protected !!